Actualitate

(FOTO – VIDEO) Artista din Buzău care face legătura între pictură și medicină. Cum reușește să aline suferințele bolnavilor care ajung la spital

Toți buzoienii ai căror copii au întâmpinat probleme de sănătate și au fost nevoiți să ajungă la Spitalul Județean Buzău știu că, în secția pediatrie, atmosfera este una prietenoasă. Personaje din povești și desene animate dau viață, de ceva vreme, pereților secției, bucurându-i pe micuții suferinzi și făcându-i să mai uite durerea care i-a trimis pe un pat de spital.

Puțini sunt însă cei care știu că personajele ce alină suferințele celor mici au fost desenate de Andreea Zaleschi, o tânără talentată din Buzău, care e masterandă a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, la Facultatea de Arte Vizuale și Design. Personajele respective au apărut după ce Andreea s-a oferit voluntar să deseneze pe pereți.

A promis că va reveni și va mai desena pe pereți. Pandemia a ținut-o însă departe. Acum însă a reușit să revină la spital, însuflețind cu pictura sa cabinetul de ortopedie și traumatologie din Ambulatoriul de specialitate.

Pictura murală ce a luat naștere în cabinet e inspirată din natură și medicină și se dorește o metaforă a vieții.

Așa cum obișnuiesc în lucrările mele din ultimii ani, este vorba despre conexiunea dintre artă și medicină. Actul medical tinde spre perfecțiune prin exactitatea și meticulozitatea cu care este executat. În artă, oamenii încercau să imite natura, fiindcă natura era divină prin excelență, ideea fiind cumva din antichitate, de la Platon încoace, chiar Homer. Din vremuri ancestrale, dacă stau bine și mă gândesc, toate popoarele antichității: grecii, romanii și până în prezent tot încearcă să atingă o formă de perfecțiune sau să se izbăvească prin artă, deși nu poți ajunge la un consens sau numitor comun. Perfecțiunea e greu de atins în artă… Însă de aici am plecat, ilustrând natura și vietățile sale (în pictura murală, pasărea) ca pe o metaforă a vieții ce prinde contur în jurul unor oase ce se vindecă cu ajutorul medicilor, al personalului medical (indirect acest detaliu în imagine – frunzele, ramurile înflorind, se împletesc și se dezvoltă pornind de la și în jurul oaselor). Am ales un manechin, fără să personalizez ilustrația, dorindu-mi ca atenția să se centreze pe domeniul medical, având în vedere că spațiul în care am realizat lucrarea este cabinetul de ortopedie. Am ales metafore care se acordă cu primăvara: înflorirea, înverzirea, natura care se transformă pentru a transpune în desen vindecarea unui traumatism. Mulțumesc pentru încredere, dar și pentru oportunitatea de a realiza acest proiect de voluntariat tuturor celor din Spitalul Județean Buzău, conducerii, precum și secției de ortopedie și traumatologie!”, a explicat Andreea Zaleschi.

Alături în acest proiect i-a fost și Mihaela Filip, o altă tânără talentată, care a răspuns pozitiv la invitația Andreei de a i se alătura și a desena împreună.

”Conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău, precum și personalul Secției de Ortopedie și Traumatologie, aduc mulțumiri celor două tinere pentru efortul depus. Prin această pictură, a fost adus un plus de culoare, sensibilitate și emoție. Ne dorim ca acest proiect să nu se oprească aici, ci să continue la Spitalul Județean de Urgență Buzău”, transmit reprezentanții unității sanitare.

Tot Andreea a donat și șase tablouri pictate de ea Spitalului Județean, iar lucrările sale decorează secții și saloane, alinând bolnavii.

Andreea este, în același timp, și colega noastră de redacție, așa că nu putem decât să o felicităm pentru tot ceea ce face!