Actualitate

Industria HoReCa, îngenuncheată de pandemia de coronavirus. Anda Antohe, managerul hotelului Pietroasa: ”Pentru multe firme, ajutorul de la stat poate veni prea târziu”

Pandemia de coronavirus a îngenuncheat industria ospitalității iar efectele sunt pe termen lung. Deși statul încearcă să vină în sprijinul firmelor din domeniul HoReCa lansând diverse măsuri de compensare a pierderilor, ritmul în care se derulează totul este extrem de lent. De pildă,  o schemă de ajutor pentru societățile din domeniul HoReCa, afectate de pandemia de coronavirus, a fost lansată în urmă cu luni bune și nici acum banii nu au ajuns în conturile tuturor beneficiarilor. Pe de altă parte, zilele trecute, s-a încheiat perioada de depunere a dosarelor pentru schema de ajutoare de stat HoReCa, însă urmează analiza societăților care s-au înscris pentru a beneficia de sprijin de la stat iar banii ar putea ajunge în conturi abia anul viitor. Când pentru unele firme ar putea fi prea târziu.

Anda Antohe, managerul Hotelului Pietroasa, a dezvăluit, la Focus Tv, cât de mult i-a afectat afacerile pandemia de coronavirus:

”Ceea ce ne-a fost foarte greu a fost, pe lângă pierderile financiare, faptul că am pierdut și foarte mulți angajați, să supraviețuiești cu un buget lunar de 75 la sută nu e plăcut pentru nimeni. Noi în această perioadă am supraviețuit datorită investițiilor trecute și economiilor personale”.

Pierderile  înregistrate din cauza pandemiei de coronavirus au determinat-o, anul trecut, să-și trimită parte din angajați în șomaj tehnic. Ulterior, oamenii și-au găsit alte locuri de muncă iar acum compania se chinuie să găsească angajați pentru a face față evenimentelor, în contextul în care acum acestea sunt permise. Anunțurile de angajare sunt vechi de jumătate de an fără a exista doritori pentru posturile respective:

”Cred că e cea mai mare problemă cu care se confruntă acest domeniu, în acest moment.  Mulți angajați au făcut reconversie profesională, au găsit alte locuri de muncă, noi i-am păstrat pe cei care rămas alături de noi, dar acum, lumea e dornică să iasă, sunt foarte deschiși la evenimente și cumva avem nevoie de aport de personal, ceea ce nu se poate realiza. Mulți s-au îndreptat către alte domenii, alții au plecat din țară. Avem anunțuri de recrutare de 6 luni, în mod constant”

Reprezentanții companiilor din domeniul HoReCa speră ca statul să urgenteze încheierea contractelor prin care firmele afectate de coronavirus să primească ajutor financiar. Există riscul ca pentru multe firme banii să ajungă atunci când va fi deja prea târziu. Iar falimentarea societăților din domeniul HoReCa va avea efecte și asupra altor companii care sunt dependente sau în strânsă legătură cu  cele din domeniul ospitalității:

” Schema de ajutor ”Capital de lucru”  pentru INM-uri, noi abia după 10 luni abia acum am primit contractul de finanțare. A fost pe principiul ” primul venit primul servit”, iar noi dintr-o problemă tehnică s-a tergiversat înscrierea noastră și  am ajuns să ocupăm locul 14.000, însă această abordare ”primul venit, primul servit”, nu este una realistă. Un sprijin real se acordă după criterii obiective. Nu este o joacă.

Pe de altă parte, măsura HoReCa, de compensare a pierderilor de 20 la sută,  fără implementarea reală a acestei scheme multe societăți riscă să dispară de pe piață. Dispar companiile din HoReCa,   dar dispar și alte companii direct dependente de acest domeniu. Pe schema HoReCa ar putea fi prea târziu dacă se tergiversează plățile. Bine spunea cineva recent că s-ar putea în situația de nu fi bani pentru salvarea companiilor, ci bani pentru înmormântarea companiilor” a mai declarat Anda Antohe.

Pentru acordarea sprijinului în cadrul schemei de ajutor HoReCa s-au înscris 10.185 de firme din toată țara, plafonul de finanțare fiind de 2. 5 miliarde de lei.  Urmează evaluarea dosarelor și apoi comunicarea deciziilor de admitere sau respingere a firmelor la finanțare.  În funcție de societățile care vor rămâne în picioare, banii vor fi împărțiți tuturor firmelor.

Prin acordarea acestui ajutor, statul încearcă să mai salveze ceva din firmele din domeniul HoReCa, îngenuncheate în ultimul an si jumătate de pandemia de coronavirus.