Actualitate SĂNĂTATE

Un medic întors din Germania, șeful secției Interne din Spitalul Județean Buzău! Alte secții importante, fără doctori de ani buni, au scăpat de acest deficit

Una dintre cele mai importante secții din Spitalul Județean, care ani la rând s-a confruntat cu o criză acută de medici, fiind chiar la un pas de a-și suspenda activitatea, potrivit managerului Claudiu Damian, a primit forțe proaspete tocmai din Germania. Este vorba despre secția de Medicină Internă unde, în ultimele luni, au fost angajați trei medici, unul dintre ei fiind o doctoriță tânără stabilită de 11 ani peste hotare dar pe care dorul de casă a făcut-o să accepte propunerea de angajare venită de la Buzău, chiar dacă domiciliul său este în București. Ultimele patru luni au adus medici și în alte secții la fel de importante, acolo unde de ani buni nu a existat niciun specialist. Este vorba despre Compartimentul Gastroenterologie dar și Nefrologie.

Secția de Medicină Internă din cadrul Spitalului Județean Buzău are din luna mai un nou șef. Este vorba despre doctorița Alina Zamfir, specialist medicină internă, o tânără de 36 de ani care în ultimii 11 ani și-a desfășurat activitatea într-un spital din Germania. Dorul de casă însă a convins-o să revină în România și chiar dacă este din București a ales să facă profesia la Buzău, aici, unde, potrivit managerului Claudiu Damian, a primit libertatea de a face orice schimbare dorește pentru a îmbunătăți calitatea actului medical.

”Medicul șef de la Medicină Internă este o doctoriță care, după aproape 11 ani plecată din România s-a întors la noi, la Buzău, chiar dacă domiciliul său este în București. Am purtat discuții mai bine de jumătate de an și din mai anul acesta este șeful secției, o secție aproape de care toți pacienții care vin în Urgențe au nevoie. După rezidențiat a plecat în Germania unde a avut o activitate intensă, ajungând chiar medic șef la un spital. Acum împreună cu alți doi medici de la Interne și cu ceilalți medici de la compartimentul gastroenterologie asigură continuitatea actului medical și acum nu mai avem așa multe gărzi descoperite la această secție, extrem de solicitată”, a spus pentru șanșanews.ro Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău.

Damian spune că deja se simte experiența pe care o aduce din străinătate și noul șef de secție este foarte îndrăgit de colegii săi, dând dovadă de profesionalism, prin diagnosticarea cu precizie a afecțiunilor întâlnite la pacienți.

”Nu a fost discuție despre bonusuri financiare pentru că salariul dânsei din Germania era mult mai mare decât cel din România, doar am accentual dorul de casă pe care îl avea doamna doctor și oportunitatea de a face ceva diferit în România și de a vei cu stilul de muncă din Germania și i-am spus că are ”mână liberă” sa facă ce consideră să ajungem și noi cu un pas înainte pe medicină de interne. Deja are multe idei noi cum trebuie să se desfășoare activitatea aici. A început să-și pună amprenta pe partea de activitate a asistentelor, infirmierelor, îngrijitoarelor. Este plăcută de personalul medical și medici din celelalte specialități au venit și au spus că dacă ar fi mai mulți medici de categoria doamnei doctor actul medical s-ar schimba în bine”, a mai spus Damian.

Secția pe Medicină Internă nu este însă singura secție care a primit forțe proaspete în ultimele patru luni. Și compartimentul de gastroenterologie, acolo unde de 5 ani nu a existat un specialist, are acum doi medici noi.

”Deja urgență și o lipsă acută de medici. Un exemplu este comportamentul de gastroenterologie de pe secția Boli Interne unde de cinci ani nu mai aveam niciun medic pentru cele 24 de paturi. Din luna mai avem o doctoriță specialistă și acum a promovat examenul și al doilea medic gastroenterolog. Aveam mare nevoie pe acest compartiment deoarece până acum pacienții pe această secție erau doar diagnosticați de cei doi medici chirurgi care aveau competente. Deja din mai nu mai trimitem pacienții cu hemoragie la București, le putem trata noi”, a mai spus Claudiu Damian.

De asemenea, și Nefrologie unde nu exista de doi ani niciun specialist are un medic nou, și în scurt timp va fi angajat și al doilea. În plus, secția de Boli Infecțioase a mai primit un doctor astfel că acum pacienții COVID și nu numai sunt îngrijiți de trei medici.  

”Suntem bucuroși că am adus și un medic nefrolog deoarece de doi ani nu aveam doctor. Aici activitatea era susținută de un medic de la Dializă, dar deja ajunsese la epuizare. Și mai purtăm discuții cu un al doilea medic care și-a manifestat intenția de a veni la noi”, a adăugat managerul unității spitalicești.

În general, este vorba despre medici tineri, doar doi fiind din Buzău, restul din alte localități, precum Pitești și Timișoara.