Actualitate

Afacere agricolă născută în pandemie. Doi tineri s-au mutat din Brașov și au creat la Buzău prima microfermă de păsări pășunate din România

Idee revoluționară a tinerilor Cosmina și Șerban Dinu. Cei doi au reușit în timpul pandemiei să își creeze propria microfermă de păsări pășunate, la Buzău. Tinerii, care locuiau în Brașov, au renunțat la agitația orașului ca să trăiască alături de părinții Cosminei, la Gălbinași. Au decis să își creeze un sistem eficient de creștere a păsărilor în mod natural. Astfel, produsul final primește certificatul de pui bio.

Cosmina Dinu este specialist în politici şi management de mediu, iar Şerban Dinu, în IT, iar ferma avicolă dezvoltată de ei a devenit operaţională în iunie 2020, în perioada pandemiei. Au ales acest model de afacere, după ce au constatat că piaţa duce lipsă de carne de pasăre produsă în sistem gospodăresc. Tinerii au explicat în emisiunea Focus News de la Focus Tv că sursa lor de inspirație a fost Richard Perkins, un fermier suedez care realizează tutoriale explicate până la cel mai mic detaliu în ceea ce privește tot ce ține de agricultură.

„Când ne-am apucat de fermă, ne mutasem într-adevăr de la Brașov, de la apartament, la Buzău la părinții mei, împreună cu cei doi copii mici pe care îi avem. Curând ne-am dat seama că nu vrem să fim doar niște participanți pasivi și că vrem și noi să contribuim activ la activitatea fermei părinților mei. De ceva ani tot studiam domeniul agricol și până la urmă, cu ajutorul și cu inspirația din partea unui fermier extraordinar, Richard Perkins, care are o fermă în Suedia, ne-am hotărât să pornim această microfermă, dar desigur, nu știam că va avea succes.” a declarat Cosmina

Când au început proiectul anul trecut, adăposturile păsărilor erau mici, de 12 mp. Acum, lucrurile stau cu totul altfel. Sistemele de adăpare și de hrănire sunt automatizate, iar acest lucru îi ajută și reduce mult timpul de lucru:

„Anul trecut am început cu niște adăposturi mobile mai mici, de 3 metri pe 4 metri, pe care le-am construit împreună cu tata socru din lemn și pe care le mutam de mână. Anul acesta, cum am vrut să creștem capacitatea, am urmărit ce se întâmplă în Statele Unite și ne-am inspirat de acolo cu un model mai comercial. Dar, pentru cei care au un tractor în dotare, este clar următorul nivel, fiindcă ușurează foarte mult munca. Am reușit să automatizăm complet partea de adăpare. Avem niște hrănitoare foarte mari. Deci, toată munca o facem acum de 6 ori mai repede. Într-o jumătate de oră mutăm toți puii dintr-o serie, ceea ce anul trecut ne lua câteva ore. Este o seră de 6 metri pe 12 metri, care de jur împrejur are plasă, sus avem o poliplană ca să-i ferim de soare. Le oferă și umbră, îi ferește și de prădători. De jur împrejur, iarăși, avem lemn, iar totul este ca pe o sanie uriașă pe care o tragem cu tractorul,” a declarat Șerban

La microfermă lucrează cei doi tineri, ajutați de restul membrilor familiei. Dețin în acest moment 4 țarcuri, care pot adăposti până la 600 de păsări fiecare. Țarcurile sunt amplasate pe terenul lor agricol și sunt mutate în fiecare zi cu tractorul. Tinerii își doresc ca anul viitor, numărul de păsări să se dubleze.

Șerban a declarat că au fost și probleme în realizarea microfermei, în special în ceea ce a constat birocrația. Fără să conștientizeze, tinerii au fost primii ce au inițiat un astfel de proiect în țara noastră.

„Cea mai mare provocare a fost lupta cu autoritățile, anume înregistrarea centrului de sacrificare. Acesta este adevărul, este în continuare bariera cea mai grea de intrare pe piață pentru micii producători și legislația neclară. Sunt multe aspecte care fac să fie un proiect foarte greu. Am crezut că mergem, depunem schița cu fluxurile tehnologice, primim avizul și gata. Procesul acesta a durat 4 luni de zile și a necesitat intervenții la nivel înalt. Am discutat cu directori de DSV din toată țara, fiindcă se pare că a fost un proiect pilot. Prin urmare, Cosmina a devenit prima persoană fizică din România care a înregistrat un centru de sacrificare la nivel de exploatație”

Când vine vorba de vânzarea produselor, tinerii s-au alăturat unei piețe virtuale pe Facebook, pe nume ROMO. Împreună cu alți producători locali, ei își pot expune produsele, iar clienții pot comunica direct ceea ce-și doresc. Livrarea se face în parcarea unui centru comercial, o dată pe săptămână.