Gospodarii din două comune din Buzău, care au crescut porci pentru Crăciun, sunt ”vizitați” în aceste zile de inspectorii Direcției Sanitar Veterinare. Este vorba despre locuitorii din Tisău și Bozioru, acolo unde, la începutul lunii decembrie, au fost confirmate două focare de pestă porcină. Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSV Buzău, a explicat la Focus Tv că medicii veterinari vor merge în fiecare gospodărie în care sunt porci pentru a verifica dacă animalele sunt sănătoase. În total, în zonă ar fi circa 1500 de suine care trebuie verificate.
”La această dată, se efectuează examenul clinic în zona de protecție și supraveghere, deci pe raza comunelor Tisău și Bozioru, și sunt examinate toate gospodăriile care dețin exploatații de porcine pentru a se depista eventuale suspiciuni de pestă porcină afircană la animalele găsite. Până acum nu au fost depistate alte focare” a spus Iulian Moca.
Totuși, verificările i-au speriat pe sătenii care se tem că ar putea rămâne fără porci chiar înaintea Crăciunului, însă medicii veterinari le transmis că ei ”au fost educați să salveze animalele , nu să le omoare” și îi îndeamnă să colaboreze cu inspectorii din teren.
În același timp, în zona focarelor, inspectorii DSV au impus restricții de mișcarea animalelor.
”Mișcarea porcilor din exploatațiile nonprofesionale este interzisă. Este permisă doar sacrificarea animalelor, iar carnea este destinată consumului familiei”, a transmis Iulian Moca.
Pe de altă parte, medicii reocmandă tuturor să cumpere carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii D.S.V.S.A. Buzău, garantează că acestea provin din abatoare autorizate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.
De asemenea, este interzisă vânzarea și/sau cumpărarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, de la “samsari”sau din locuri neaprobate sanitar veterinar .
Adaugă comentarii