Actualitate

Serbarea de Crăciun ca o șezătoare. Ideea cu care educatoarele de la o grădiniță din Buzău i-au adus pe copii la tradiții și colinde uitate

În vremuri în care personaje ca Elsa sau Gumball îi cuceresc pe cei mici, în detrimentul unora precum Ileana Consânzeana sau Baba Cloanța, educatoarele de la o grădiniță din orașul Buzău au avut o idee curajoasă prin care să-i aducă pe cei mici, prin joc și momente artistice, la tradițiile care definesc poporul român. A fost nevoie de ceva muncă, puțin efort pentru a găsi recuzita potrivită, prin dulapurile sau podurile bunicilor sau pe la artiști populari, dar toată osteneala a meritat. Totul a culminat cu serbarea de final de an organizată de Grădinița cu program prelungit numărul 9, la Centrul Iazul Morilor.

Decorul a fost unul exact ca în casa bunicii, cu țesături atârnate pe pereți, cu preșuri de lână pe jos, dar și cu bradul care amintește că e vremea colindelor și a darurilor așteptate de la Moș Crăciun. Copiii au venit îmbrăcați în port popular, iar recuzita a fost formată din panere pline cu fructe, copăi cu pănuși și instrumente pentru curățarea porumbului. Atmosfera de șezătoare a fost refăcută cu fidelitate, scopul fiind acela de a-i iniția pe cei mici în cunoașterea unor elemente de tradiție ancestrală.

În decorul de șezătoare, poveștile și cântecele s-au făcut auzite, spre deliciul întregii asistențe, formate din părinți, bunici, unchi și mătuși.

Pregătirea serbării care a devenit șezătoare le-a luat cadrelor didactice câteva luni. Educatoarele Anca Antemir și Marinela Coman s-au ocupat personal să procure scoarțe, preșuri și carpete pentru a crea decorul la care au venit în ajutor și părinții. Celor mici le-a revenit partea artistică: colinde, poezii și cântece populare, pe care le-au pregătit temeinic.

Și cum, la români, nu exista șezătoare fără straie populare, micuții s-au conformat. Cu ii brodate, brâuri de lână, fote și bundițe, dar și căciuli de astrahan, românașii au cucerit publicul.

Și pentru că șezătorile îi reuneau pe toti membrii familiei, nu doar cei mici au participat la activități, ci și adulții. În timp ce copiii au învățat să curețe porumbul, mamele și mătușile s-au apucat de tors, croșetat și cusut. Tot efortul a fost recompensat, la final, cu tradiționalele brânzoaice, servite de toată lumea.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian