Actualitate

Interzis sub 18 ani! Băuturile energizante nu mai pot fi vândute minorilor, la fel ca alcoolul și tutunul

Băuturile energizante nu vor mai putea fi vândute minorilor. Este ceea ce prevede o lege adoptată în Camera Deputaților, for decizional, după ce în toamnă a obținut și votul Senatului. Legea, inițiată de mai mulți parlamentari PNL, interzice vânzarea acestor produse tinerilor cu vârsta de până la 18 ani, la fel cum se întâmplă în cazul țigărilor și alcoolului

,,În România se vând zilnic peste 40.000 de litri de energizante. Suntem pe locul 7 în UE la consumul per capita. Băuturile energizante conțin anumite substanțe puternice care nu sunt potrivite pentru minori și ale căror efecte pot fi foarte periculoase. Pot da aritmii cardiace, pot provoca insomnii, sunt asociate hipertensiunii arteriale la oameni tineri, pot da oboseală cronică, pot afecta ficatul. Proiectul pe care l-am inițiat este menit să protejeze tânăra generație de consumul unor produse profund nesănătoase pentru corpul şi mintea lor care se află în proces de dezvoltare şi maturizare”, a declarat unul dintre inițiatori, senatorul PNL Nicoleta Pauliuc.

În categoria energizantelor, potrivit legii adoptate, intră băuturile care conțin combinații de carbohidrați, vitamine, minerale cu două sau mai multe substanțe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și altele, care au un efect de stimulare a sistemului nervos central.

Legea prevede sancțiuni dure pentru comercianții care le vând minorilor astfel de băuturi. Amenzile pot ajunge până la 30.000 de lei, iar în cazul încălcării repetate a legii se poate ajunge până la suspendarea activității agentului economic, pentru o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.

După votul din Camera Deputaților, legea va ajunge pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis.