Actualitate

Cum se va merge pe A7 de la București la Focșani, chiar dacă Pietroasele – Buzău nu va fi gata. Soluția e provizorie

Oficialii din Transporturi au anunțat, în repetate rânduri, că în acest an se va putea circula pe Autostrada Moldovei. E o certitudine, după cum a subliniat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, că în 2024 va fi liber la circulație pe primele două loturi ale tronsonului Ploiești – Buzău și pe întregul tronson Buzău – Focșani.

Lotul 3 Pietroasele – Buzău rămâne însă o problemă, pentru că aici, din cauza întârzierilor generate de contestații, lucrările încep abia pe 1 martie, cu o întârziere de un an și jumătate.

Pentru a nu exista totuși probleme, s-a luat decizia realizării unei așa-numite descărcări provizorii până când și acest lot va fi gata. Practic, foarte aproape de momentul în care lotul 2 va fi gata, constructorii vor realiza un drum de legătură care să poată fi folosit de mașinile ce vor circula pe autostradă până la Buzău, ”acoperind” gaura de 13,9 km, cât măsoară lotul 3, ce nu va fi gata în acel moment.

Pe de altă parte, Grindeanu a subliniat că A7 va fi pus în circulație de la o descărcare la alta încă de la momentul în care se va putea face acest lucru, fără să se aștepte o recepție finală pentru un lot întreg.

„Pe mine mă interesează chiar şi dacă pot fi daţi în circulaţie primii, nu ştiu, 5 km de la o descărcare la alta. Orice asemenea abordare va găsi, din partea CNAIR şi a mea, un răspuns favorabil, pentru că orice kilometru care e dat în circulaţie, chiar dacă nu e recepţionat tot lotul, dacă poate fi dat în circulaţie de la o descărcare la alta. Eu încurajez acest lucru să fie făcut fiindcă reduce din disconfortul celor care se află în trafic”, a precizat ministrul Transporturilor.