Actualitate

ÎNVĂȚĂMÂNT UNIVERSITAR LA BUZĂU. Care vor fi primele facultăți și câte locuri vor avea

Tinerii din Buzău vor putea, chiar de anul viitor, să urmeze cursuri universitare în domeniul științelor economice, jurnalism sau drept, chiar la ei acasă. La Buzău va fi înființată o filială a Universității „Dunărea de Jos” din Galați. Anunțul a fost făcut în exclusivitate la Focus Fm de către Gabriel Avrămescu, președintele PNL Buzău, și totodată cadru universitar la instituția gălățeană.

“Eu sunt cadru universitar la Universitatea “Dunărea de Jos” Galați și am avut o relație foarte bună cu rectorul, dl. Lucian Georgescu, dar și cu prorectorul Cezar Bichescu, și el buzoian. Dumnealor, de la începutul anului, au încercat să facă niște demersuri pentru a crea o extensie aici la BUzău, dar din păcate s-au lovit de rezerve, a fost blocat absolut totul. Acum, revenind acasă și având și poziția pe care o am în cadrul Guvernului, am reluat și am repus în discuție acest proiect. De ce să nu facem la noi acasă o universitate? De ce să nu găsim aici soluții pentru tineri? Chiar aseară, la ședința de Guvern, am discutat cu domnul Ludovic Orban și cu doamna ministru al Educației, Monica Anisie, despre realizarea acestui parteneriat.”

Astfel, de anul viitor, tinerii buzoieni dar și cei din alte județe, vor putea urma la Buzău cursuri superioare fie în domeniul științelor economice, fie drept sau jurnalism.

,, Această extensie presupune locuri bugetate, în jur de 100 de locuri bugetate, care vor veni în județul Buzău . Practic, vom avea 100 de copii care vor putea să urmeze cursurile acasă, fără să plătească, iar domeniile despre care se discută în momentul de față sunt:  Educație Fizică, Știinte Economice, Drept, acolo unde predau eu, și Jurnalism și Științele Comunicării. Este o abordare cât se poate de realistă pentru că atunci când vorbim despre aceste domenii nu ai nevoie de o baza materială solidă. Am discutat să mergem pe aceste module care practic nu necesită o investiție chiar atât de mare. Este nevoie de punerea la dispoziție a unor clădiri, să punem la dispoziție sedii în care să se desfășoare efectiv cursurile. Va exista posibilitatea acordării unor burse. De la anul vom avea studenți la Buzău. ” , a declarat Gabriel Avrămescu.

Dar nu doar absolvenții de liceu vor putea urma cursuri superioare la Buzău, ci și cadrele didactice se vor putea perfecționa în cadrul filialei Universității “Dunărea de Jos”.

,, În acestă extensie vorbim și despre un departament pentru pregătirea personalului didactic. Știm cu toții că atunci când un profesor vrea să avanseze are nevoie să mai facă o serie de cursuri și să dea acel examen de grad. Sunt foarte mulți profesori de la Buzău  care știau că eu sunt la Galați, că sunt profesor la Universitate sau că sunt prefect, mă sunau ca să poată să vină la Galați să facă aceste cursuri. Nu vor mai veni la Galați, va merge Galațiul la ei. Va veni acest departament de pregătire al personalului didactic, aici, la Buzău. Vom face aceste cursuri aici, la Buzău, pentru ca oamenii să aibă aici tot ce le trebuie, să nu fie nevoie de aceste deplasări inutile. ”

Discuțiile pentru înființarea filialei universității “Dunărea de Jos” la Buzău sunt foarte avansate. În cel mult două săptămâni, premierul Ludovic Orban va ajunge la Buzău pentru a semna protocolul de înființare, a mai declarat la Focus Fm, Gabriel Avrămescu.

“Inspectoratul Școlar a început deja discuțiile cu Universitatea Dunărea de Jos. Săptămâna aceasta se lucrează la protocol. În maxim două săptămâni va veni premierul să semneze  protocolul la Buzău cu Universitatea “Dunărea de Jos”. Am discutat cu dumnealui și mi-a spus că va veni la Buzău să ne susțină, să susțină Buzăul.”

Proiectul extensiei Universității “Dunărea de Jos” Galați la Buzău prevede și înființarea unui centru de formare profesională continuă, în cadrul căruia agenții economici își vor putea trimite angajații la specializare.