Actualitate Agricultura acum

Învățăturile ministrului Daea de la vizita nocturnă pe câmpul de la Vâlcelele. Ce decizie a luat pentru fermieri

După vizita făcută în toiul nopții de ministrul Agriculturii pe câmpurile comunei Vâlcelele au venit și primele vești bune pentru fermierii a căror culturi au fost distruse în totalitate de seceta cumplită. Petre Daea a explicat la Antena 3 de ce a mers noaptea în lanurile cu porumb dar și cât de mare este dezastrul pe care l-a găsit la Buzău. În plus, oficialul a anunțat că după ce i-a ascultat pe agricultorii din Vîlcelele a luat decizia adoptării unui act normativ care aduce primele soluții pentru cei care anul acesta au rămas cu hambarele goale.

Așa cum sansanews.ro a anunțat într-un  articol pe care îl puteți citi aici, Petre Daea a vizitat lanurile cu porumb la lumina lanternelor însă asta nu l-a împiedicat să vadă cât de mare este dezastrul de la Vâlcelele.

”Am fost la Vâlcele. Am fost acolo la orele 12 noaptea la Buzău. Mă întreba cineva că ce caut eu noaptea? Păi, nu mi-a ajuns ziua, că mă duceam ziua, dar pentru că mă așteptau fermierii și persoana cu care am discutat  văzând la fața locului care e situația. Acolo e numai praf. Noaptea, de regulă, se găsește o rouă în cultură”, a spus la Antena 3, Petre Daea.

Oficialul a povestit, în același interviu, și ce i-au cerut fermierii.

”Porumbul a murit și fermierii mi-au cerut următorul lucru. Îi schimbăm destinația pentru că ne trebuie pe de o parte furaje și iată că folosim masa vegetativă care o avem, pe de altă parte ne eliberăm și noi terenurile pentru a pregăti cultura următoare. Ei n-au abandonat lucrul în câmp și sigur că această posibilitate nu o aveau, datorită faptului că există norme juridice care impun o asemenea restricție să păstrezi cultura până vine comisia să o vadă”, a spus la Antena 3, ministrul Agriculturii.

Întors la București, Petre Daea a pus pe hârtie solicitările fermierilor și a adoptat în doar câteva ore un act normativ menit să-i ajute pe agricultorii care vor să-și întoarcă culturile , să pregătească terenurile pentru culturile de toamnă, fără să piardă subvențiile de la APIA.

”În momentul în care am ajuns în București, împreună cu colegii, secretarii de stat, ne-am așezat la masa de lucru, am proiectat actul normativ şi l-am semnat astăzi cu ministrul Bode. A plecat la Monitorul Oficial, am avut tele-video-conferință-e cu toate structurile din țară, le-am transmis ce am făcut, le-am dat liber să decidă fermierul și să păstreze o suprafață de 5 % din tarlaua respectivă ca să fie probă martor pentru executarea proceselor verbale de constatare a calamității și pentru a nu fi penalizați de către APIA să-și piardă subvențiile. Este primul pas concret pe care l-am putut face și pe care l-au cerut fermierii”, a explicat Petre Daea.