Actualitate

Ministrul Petre Daea, întâlnire pe câmp, la lumina lanternei, cu fermierii din zona Râmnicului

Noul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a vizitat încă din primele zile ale mandatului său județele din regiune, cele mai afectate de secetă. Sâmbătă a ajuns în Brăila, Galați și Vrancea, iar aseară ministrul a venit la Buzău.

Alături de mai mulți fermieri, s-a deplasat în zona Râmnicului, la Vâlcelele, într-un lan de porumb compromis total de secetă. Deși era întuneric, ministrul a putut vedea, la lumina lanternelor, proporțiile dezastrului.

”A văzut toate tarlalele de porumb afectate 100%, a rămas săracul om crucit. Domnul ministru a zis că de când e și lucrează în agricultură nu a văzut așa ceva. Eu am informat toți fermierii din zonă, au venit, am stat cu toții la discuții pe câmp. Am stat și am vorbit cu toții cred că două ore, până la 12 noaptea și i-am spus problemele cu care ne confruntăm”, a declarat pentru Șansa News primarul din Vâlcelele, Liviu Bărăgan.

De altfel, ministrul Daea a ascultat cu foarte mare atenție tot ce i-au spus fermierii.

Toate problemele vor fi aduse la cunoștința premierului, a promis ministrul Agriculturii, după ce fermierii au cerut derogare să poată întoarce culturile de porumb compromise, pentru a nu pierde totul. Agricultorii i-au cerut însă ministrului și un ajutor financiar.

”I-am cerut să fim ajutați cu o sumă de bani, cât o putea Guvernul, pentru că noi nu am treierat nimic. Inputuri sunt, fermierii au bilete la ordin date, iar zeci, sute de firme din agricultură se vor distruge și oamenii vor ajunge șomeri. Dacă nu ne ajută statul cât poate, măcar să cumpărăm motorină, că fermierii nu au de unde, nu au se să vândă. Va rămâne pământul pârloagă peste tot, vom ajunge la foamete. Și domnul ministru ne-a dat speranțe că o să ne ajute, nu ne lasă de izbeliște. Vom vedea, în funcție de ce va discuta la Guvern, ce va discuta cu președintele României, poate ne va ajuta cât de puțin”, a mai spus primarul comunei Vâlcelele.