Actualitate SĂNĂTATE

INVESTIȚIE CONTRA CRONOMETRU! Dotarea ambulatoriului Spitalului Județean trebuie finalizată până în mai. În ce etapă se află proiectul

Pe cât este proiectul de important, pe atât de greu pare că se mișcă lucrurile. Este vorba despre una dintre cele mai importante investiții cu fonduri europene din Spitalul Județean Buzău, acolo unde ajung anual sute de mii de bolnavi din tot județul. Proiectul privind dotarea ambulatoriului ar trebui finalizat în doar trei luni, însă, deocamdată, nu a fost achizionat niciun aparat. Mai mult decât atât, licitația pentru achiziția componentelor IT și electronice nu a fost depusă nicio ofertă.

Cabinete moderne și aparatură performante cu care diagnosticarea și tratarea pacienților care ajung în ambulatoriul Spitalului Județean să fie cât mai rapide. Aceasta este scopul proiectului privind „Dotarea Ambulatoriului de Specialitate Integrat Spitalului Județean de Urgență Buzău”, implementat de Consiliul Județean în cea mai mare unitate medicală din județ.

Proiectul are ca sursă de finanțare fondurile europene atrase prin Programul Operațional Regional 2014-2020, accesate încă din octombrie 2018. De atunci a început să curgă și termenul de implementare care se va încheia în mai 2021. Cu toate acestea, în cele 29 de luni, câte au trecut de atunci, responsabilii proiectului nu au reușit să finalizeze achiziția niciunui aparat.

Potrivit unei informări de la Consiliul Județean, procedura de achiziție a echipamentelor a fost împărțită pe 10 loturi, în funcție de natura și tipul echipamentelor medicale și nemedicale. Cu doar trei luni înaintea finalizării proiectului, pentru șapte dintre loturi s-a ajuns în etapa de evaluare a ofertelor, în timp ce pentru trei loturi nu a fost primită nicio ofertă în etapa de licitație și, cel mai probabil, această etapă trebuie reluată.

  • LOT 1 – “MOBILIER MEDICAL ȘI NEMEDICAL”- 151.531, 99 lei, faza de evaluarea ofertelor
  • LOT 2 – “ECHIPAMENTE ELECTRONICE”- 24.890,96 lei, nu a fost depusă nicio ofertă
  • LOT 3 – “ECHIPAMENTE IT” – 19.540,59 lei, nu a fost depusă nicio ofertă
  • LOT 4 “INSTRUMENTAR CHIRURGICAL”- 37. 220 lei, faza de evaluarea ofertelor
  • LOT 5 “APARATE DE RADIOTERAPIE, DE MECANOTERAPIE, DE ELECTROTERAPIE SI DE FIZIOTERAPIE” – 795.112,25 lei, faza de evaluarea ofertelor
  • LOT 6 “ECHIPAMENTE MEDICALE” – 1.020.735,29 lei, faza de evaluarea ofertelor
  • LOT 7 “DIVERSE APARATE SI PRODUSE MEDICALE” – 606.453,39 lei, nu a fost depusă nicio ofertă
  • LOT 8 “ECHIPAMENT DE IMAGISTICA ECOGRAFICA, CU ULTRASUNTE SI DOPPLER”- 2.549.570 lei, faza de evaluarea ofertelor
  • LOT 9 “APARATE DE TOMOGRAFIE” – 3.698.737,50 lei, faza de evaluarea ofertelor
  • LOT 10 “ECHIPAMENTE DE DIAGNOSTIC ” – 45.129,36 lei, faza de evaluare a ofertelor.

În ciuda perioadei scurte pe care o mai au la dispoziție pentru a finaliza acest proiect, responsabilii proiectului susțin că investiția va fi finalizată.

“În acest moment procedurile se află în faza de evaluare a ofertelor. Suntem încrezători că le vom putea finaliza în timp util, dar, în cazul în care acest lucru nu se întâmpla, vom solicita o prelungire a termenului. Nu se pune problema pierderii finanțării europene”, a precizat pentru sansanews.ro, Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean.

Oferte lipsă, investiție suplimentată

Totuși, întârzierea înregistrată din cauza lipsei ofertelor  pentru achiziția de echipamente electronice și IT a atras după sine o suplimentare a fondurilor. Asta pentru că între timp, valoarea cursului leu/euro a crescut față de cea avută în vedere la momentul semnării contractului de finanțare, astfel că bugetul stabilit inițial  acum nu mai este suficient. În aceste condiții, diferța de bani a trebuit acoperită din bugetul Consiliul Județean . Proiectul privind alocarea sumei de 26.806,21 de lei a ajuns joi pe masa aleșilor județeni.

Concret, valoarea Lotului 2 a crescut de la  29.620,24 de  lei, la 39.524,40 de lei, iar cea a Lotului 3, de la 23.253,30 de lei, la 40.155,36 de lei.

În final, proietul a primit undă verde din partea consilierilor județeni astfel că suma totală alocată de Consiliul Județean pentru acest proiect a ajuns la 240.729,64 de lei față de 213.923 de lei cât a fost stabilit inițial.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 10,7 milioane de lei, din care circa 7,5 milioane de lei reprezintă finanțare neramburasabilă , iar circa 3 milioane de lei provin din bugetul național.