Actualitate Agricultura acum

PROIECT DE 30 DE MIL. DE EURO PENTRU BANCA DE GENE. Planurile Ministerului Agriculturii, trimise Comisiei Europene

Proiectul Băncii de Resurse Genetice de la Buzău merge mai departe, pas cu pas. Este doar o chestiune de timp până când instituția, înființată prin hotărâre de Guvern, va avea un buget propriu, putând fi reluate toate procedurile pentru ca Banca de Gene să își înceapă, în sfârșit, activitatea. Și mai mult, acest proiect ar putea beneficia și de finanțare europeană importantă.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a confirmat că Banca de Gene reprezintă unul dintre marile proiecte aflate pe agenda Ministerului Agriculturii. Potrivit Agerpres, joi, 25 februarie, în comisiile de specialitate din Parlament, demnitarul a subliniat că ministerul pe care îl conduce a pregătit 10 proiecte pentru finanţare din Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare, iar, în prezent, se aşteaptă rezultatele de la Comisia Europeană. Printre acestea se află și Banca de Gene, pentru care ministerul a depus la Comisia Europeană un proiect în valoare de 30 de milioane de euro.

 “Pentru Programul Naţional de Rezilienţă şi de Relansare economică am pregătit 10 proiecte şi aşteptăm rezultatele de la Comisia Europeană. Aceste proiecte încearcă să acopere, să fie în complementare, cu ceea ce avem în Programul Naţional Strategic şi în programele derulate de la bugetul national.(…) Avem centre regionale şi colectare produse, avem centre colectare lână – trei, un proiect depus de 15 milioane, iar pentru Banca de Resurse Genetice, un proiect de 30 de milioane, depus la CE.”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Ministerul Agriculturii așteaptă răspunsul oficialilor de la Bruxelles cu privire la proiectul ce vizează Banca de Gene. Fondurile europene ar urma să fie destinate derulării investițiilor necesare în amenajarea și buna funcționare a Băncii de la Buzău.