Actualitate

Investiții de miliarde în satul românesc. Care sunt nevoile omului de la țară

Mii de localități din întreaga țară au putut accesa fonduri europene, dar și bani de la bugetul de stat, pentru derularea unor investiții importante. Iar bună parte din sumele plătite deja au ajuns la țară.

Într-o întâlnire pe care ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a avut-o cu reprezentanții Asociației Comunelor din România, acesta a arătat că, numai în ultimul an, circa o treime din banii alocați prin Programul Anghel Saligny, au ajuns la țară.

”Numai anul trecut, prin Programul Național de Investiții <<Anghel Saligny>>, au fost aprobate spre finanțare 4.787 de obiective, în valoare de 64.793.924.770 de lei, dintre care 3.820 de proiecte, cu o valoare totală de 38,5 miliarde lei, au ca beneficiari autoritățile din mediul rural. Dintre acestea, 1.501 obiective sunt din domeniile alimentare cu apă și canalizare, celelalte fiind din domeniile drumuri și poduri. Până în 23 iunie 2023, au fost contractate cu beneficiari din comune 1.166 de obiective, în valoare totală de 11,4 miliarde lei, ceea ce reprezentă aproximativ 30% din totalul alocat”, a declarat ministrul liberal al Dezvoltării, Adrian Veștea.

PNI ”Anghel Saligny” nu este însă singurul program prin care sunt alocate sume importante pentru modernizarea satului românesc. Prin PNRR au fost semnate până acum nu mai puțin de 3.927 de contracte de finanțare cu beneficiari din mediul rural, în valoare totală de peste 1 miliard de euro.

Iar prin PNDL, 9.543 obiective, în valoare totală de 33,5 miliarde lei, au beneficiari din mediul rural. De asemenea, prin PNCIPS, sunt peste 1.300 de contracte în derulare, din care aproape 800 sunt investiții în mediul rural, cu o valoare totală de peste 6,15 miliarde de lei.

Bună parte din aceste sume au ajuns și în comune din județul Buzău ori urmează să ajungă, în baza unor proiecte care așteaptă finanțare.