Actualitate Agricultura acum

Irigații în prag de iarnă! Val de solicitări din partea agricultorilor care au nevoie de apă pentru a-și salva culturile

Este jale pe câmpurile Buzăului. Seceta continuă să fie o problemă majoră pentru agricultori. Pământul este tare, iar culturile însămânțate în această toamnă se usucă văzând cu ochii. În speranța că-și vor putea salva recoltele, fermierii cer să le fie irigate pământurile chiar dacă campania de irigații s-a încheiat la finalul lunii octombrie. Din păcate, ANIF nu poate onora solicitările.

Este pentru prima dată în ultimii 25 de ani, când agricultorii au nevoie de apă pentru irigații în luna noiembrie. ANIF Buzău a primit deja sute de solicitări în acest sens, însă, din păcate, pe 30 octombrie, odată cu încheierea campaniei de irigații, pe Canalul Vest au început lucrările de reabilitare, programate încă din primăvară pentru această perioadă a anului.

”Campania de irigații s-a încheiat la finalul lunii octombrie. Din păcate sunt solicitări din partea fermierilor, însă ANIF Buzău este în imposibilitatea asigurării apei deoarece Canalul Vest se află în reabilitare, nu putem asigura până la finalul acestui an  apa care este necesară pentru irigații. Personal am vorbit cu absolut toți fermierii, în special președinții organizațiilor utilizatorilor de apă. Sunt solicitări din partea tuturor  pentru a asigura această apă, dar, repet, Canalul Vest este în reabilitare. Se toarnă betoane, se defrișează, se decolmatează, nu putem asigura apa. În ultimii 25 de ani e prima data când ni se cere apă în octombrie, noiembrie”, a explicat Claudiu Carpen, directorul ANIF Buzău.

Solicitările pentru continuarea irigațiilor vin în contextul unei veri extrem de secetoase în care ANIF abia a putut face față cerințelor agricultorilor buzoieni.

”A fost un an foarte greu, am avut solicitări enorme, am încheiat contract  pentru prima data pentru 20.000 de hectare, iar în 2023 vom depăși această suprafață. Repet, a fost greu pentru că noi am pus canalele de irigații la dispoziție, stavila de gardă a fost suspendată datorită cerințelor foarte mari”, a spus Claudiu Carpen.

Iar anul următor se anunță și mai greu. Agricultorii deja au încheiat contracte multianuale, iar suprafața contractată până acum, pentru care ANIF trebuie să asigure apă în 2023, este de trei ori mai mare decât cea contractată în octombrie anul trecut. În plus, Claudiu Carpen este de părere că irigațiile inclusiv în lunile noiembrie și decembrie vor deveni un obicei.

”Sunt convins că în 2023 în octombrie, noiembrie sau decembrie se va iriga datorită acestui fenomen de secetă suntem siguri că ni se va cere iar apă. La acest moment deja am demarat pregătirea campaniei pentru irigații pentru anul 2023 și până acum avem contractată o suprafață de 10.000 de hectare, față de 3,000 anul trecut”, a spus directorul ANIF Buzău.