Actualitate

Iunie, cea mai ploioasă lună din ultimii ani. Cantități record de precipitații înregistrate în 2 săptămâni. Și ploile nu se opresc

O lună iunie, total atipică. Ploi abundente, care în două săptămâni au depășit cantitatea de precipitații înregistrată în mod normal în decurs de o lună, dar și temperaturi cu mult mai scăzute decât cele cu care eram obișnuiți în luna lui cireșar 

La Buzău, în primele 2 săptămânii ale lui iunie, cantitatea de precipitații a depășit cantitatea care se înregistrează în mod normal în decursul unei lungi întregi. Vorbim despre 83 de litri pe metru pătrat, față de 82 de litri pe metru pătrat cât este media multianuală a lunii iunie.

”În prima jumătate a lunii iunie s-au înregistrat în judeţul nostru cantităţi de precipitaţii care depăşesc media multianuală a lunii iunie, mult peste media lunară anuală. De exemplu, în Buzău, în municipiu la acest moment avem cumulate 83 de litri pe metru pătrat pentru luna iunie, iar media multianuală a lunii iunie este de 82 de litri. Deci, în 15 zile s-a dublat cantitatea. Dacă într-o lună înregistram 82 de litri pe metru pătrat, acum în numai 15 zile am înregistrat 83 de litri pe metru pătrat.

De asemenea, putem spune că am avut cea mai lungă perioadă cu temperaturi sub normalul perioadei. Deci, nu numai din punct de vedere al precipitaţiilor, ci şi din punct de vedere al temperaturii, luna iunie a fost una atipică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Apele Române Buzău, Ialomița, Mariana Lăcătușu.

Iar vremea continuă să fie capricioasă, județul Buzău urmând a intra de la ora 12.00 sub incidența unui cod portocaliu de ploi abundente și vânt puternic. Asta după ce în ultima perioadă  nu a fost zi în care să nu plouă puternic, în județ. Vineri, de pildă, la Istrița, în 24 de ore, cantitatea de precipitații înregistrată a fost de nu mai puțin de 50.1 litri pe metru pătrat:

” Sunt anunţate, în continuare, precipitaţii, iar în ultimele 24 de ore, cantităţile au fost până în 10 litri în mai toate localităţile din judeţ, la Merei, avem 10,5 litri pe metru pătrat, Buzăul 3 litri, Măgura 3,5, Lopătari 3,8, însă nu atât cantităţile zilnice sunt semnificative, cât faptul că s-au produs ploi zilnic şi s-au cumulat. Deci, cumulatul acesta lunar este semnificativ. Cantităţile zilnice sunt sub 10 litri în ultimele 24 de ore, dar au fost şi cantităţi mai mari raportate. De exemplu, ieri la Istrița Florica au fost 50 de litri pe metru pătrat”.

Meteorologii și specialiștii din cadrul Direcției Apele Române spun că sunt rari anii în care plouă atât de mult în luna iunie. Fenomene meteo similar celor din prezent au mai avut loc în anii 1991, 2005 și 2010.