Actualitate

La ce oră e bine să mergem la culcare pentru a avea o inimă sănătoasă? Ce spun cercetătorii

Somnul este esențial pentru refacerea organismului după o zi plină de activități. Dar la ce oră este cel mai bine să mergem la somn pentru a ne menține sănătoși? O echipă de cercetători din Anglia a realizat un studiu care a oferit răspunsul acestei dileme.

Conform Agerpres, studiul s-a realizat pe 88.000 de persoane iar la final, oamenii de știință au ajuns la concluzia că, pentru evitarea problemelor de inimă, este cel mai bine să adormim între orele 22:00 și 22:59. Cei care au adormit înainte de această oră sau după miezul nopții au prezentat un risc mărit cu până la 25%

”Corpul are un ceas intern de 24 de ore, numit ritm circadian, care ajută la reglarea funcţiilor fizice şi mentale. Deşi nu putem concluziona cauzalitatea în studiul nostru, rezultatele sugerează că orele de culcare timpurii sau târzii sunt mai susceptibile să perturbe ceasul organismului, cu consecinţe adverse pentru sănătatea cardiovasculară”, a declarat unul dintre cercetători, David Plans, de la Universitatea din Exeter.

Persoanele care s-au dus la culcare între 22:00 și 23:00 au prezentat cel mai redus risc de probleme cardiace, au descoperit cercetătorii, chiar și după ce au fost luate în calcul alte variabile precum vârsta, sexul, durata somnului, obiceiul fumatului, indicele de masă corporală, diabetul, tensiunea și statutul socio-economic.

Pe lângă ora la care adormim, trebuie să reținem că timpul necesar pentru ca organismul să își reîncarce bateriile este de 7-9 ore.

”A dormi suficient este important pentru starea noastră generală, precum și pentru sănătatea noastră cardiacă și a sistemului circulator, iar majoritatea adulților ar trebui să țintească spre șapte până la nouă ore de somn pe noapte”, a notat unul dintre asistenții medicali de la British Heart Foundation Regina Giblin.

Acesta este primul studiu care asociază ora la care oamenii adorm și riscurile cardiace. Studiile precedente se legau de durata somnului.