Actualitate

Universul creat de Benone Sinulescu la Siriu! Casa părintească, încărcată de amintiri. Fotografii cu părinții și marii artiști ai folclorului românesc îmbracă pereții camerei sale (Video+foto)

În casa de la Siriu, în care Nea Beni venea cu bucurie, acum este doar durere. În locul glasului marelui artist s-a lăsat liniștea. Un doliu pus deasupra ușii de la intrare și câteva lumânări aprinse dau vestea tragică a morții îndrăgitului interpret. Rude și vecini, cu toții sunt înmărmuriți de durere. L-au iubit și l-au apreciat, iar acum au ochii plini de lacrimi. Încă nu le vine să creadă că Benone Sinulescu, omul  plin de viață, voie bună și mereu cu cântecul în glas, nu va mai ajunge niciodată la Siriu.

”Era omul care, în momentul în care deschidea poarta, uitam de toate grijile și nevoile. Era tot timpul alături de noi. Ca un trăsnet a venit vestea, în momentul în care ne așteptam că este mai bine, că merge din ce în ce mai bine. Tot ce se întâmpla cu dumnealui erau semne bune că o să-și revină și o să ne vedem din nou la Siriu. Îl așteptam aici din vară, pentru că pregăteam un praznic mare în memoria mamei, a tatălui și a bunicilor. Din păcate, nu a mai reușit să ajungă”, ne-a povestit Ileana Pirușcă, verișoara marelui artist .

Benone Sinulescu și-a iubit locul natal, iar casa părintească era locul în care revenea, ori de câte ori avea ocazie, cu același dor și de care se despărțea, de fiecare dată, cu lacrimi în ochi.

”De fiecare dată când trecea în Siriu venea la casa părintească. Își aducea aminte și parcă vorbea cu părinții. Stăteam la discuții, la plecare se ducea la cimitir, aprindea lumânări la mormintele părinților, un buchet de flori și pleca cu ochii în lacrimi că părăsește Siriul”, își amintește vărul interpretului.

În casă toate vorbesc despre viața tumultuoasă de artist, dar și despre anii de dinainte  de a urca pe scenă. Fiecare colțișor este un mic muzeu încărcat cu amintirile copilăriei.

Un pick-up vechi, lângă care stau așezate câteva discuri cu vocile de aur ale folclorului românesc și alături de care Benone  a împărțit marile scene ale lumii, arată marea dragostea a artistului: muzica.

În camera în care obișnuia să rămână peste noapte când ajungea la Siriu sunt lucruri care vorbesc de la sine despre oamenii dragi și pasiunile marelui artist. Pe fiecare perete, aproape de jos și până sus, zeci de fotografii îl înfățișează pe îndrăgitul interpret alături de părinții și prietenii săi.

” Beni, maestrul, mama dumnealui, mama mea și tatăl maestrului. Diferența de vârstă dintre mama mea și Beni era foarte mică, de vreo 3 anișori.

Au copilărit împreună, au făcut năzbâtii împreună, cântau la străbunicul de sărbători cu o lingură mare de lemn colinde și cu un clopoțel”,ne-a povestit nea Gheorghe, vărul regretatului artist, arătându-ne fotografiile care îmbracă pereții dormitorului.

Cel mai des, Benone Sinulescu apare în fotografii împreună cu mama sa, în diferite momente din anii tinereții.

Printre fotografiile cu oameni dragi se distinge și cea în care apare gimnasta inegalabilă a României, Nadia Comăneci, într-un exercițiu la bârnă. Poza păstrează autograful dat de campioama care tocmai stabilise un record mondial, cu un an înainte, la Montreal: ”Lui Benone de la Nadia Comăneci, 9.IX.1977”

Astăzi, casa marelui artist a fost deschisă pentru cei care au venit să-i aprindă o lumânare, însă durerea pe care le-a provocat-o dispariția fulgerătoare a înterpretului abia dacă i-a lasat să pășească în locul în care Benone îl umplea cu veselie.

”Când l-am văzut ultima dată? Când a venit la domnul Pirușcă, vărul lui. Am vorbit, el era în mașină, eu pe drum, că eram pe drum. Ne-a mulțumit că a găsit pe aici bine și să avem grijă de noi. Iubea casa părintească. Am primit vestea foarte greu, eram pe drum când mi-a zis o verișoară de-a lui și văr cu domnul Pirușcă. Mi-a zis, „Știi că a murit Benone? Când? Acum.” , mărturisește una dintre vecine.

Benone Sinulescu ar fi trebuit să ajungă la Siriu în această vară. Ar fi vrut să se întâlnească cu toate rudele pentru a face un praznic părinților și bunicilor, dar starea de sănătate nu i-a mai permis. De patru ani nu a mai vizitat Siriul și casa părintească, iar acesta a fost unul dintre regretele cu care a părăsit această lume. Dar mai avea unul…

” Ar fi vrut să aibă urmași, iar unul dintre regrete era că viața trece prea repede. Din păcate, a avut dreptate. Comunitatea a primit vestea morții ca un trăsnet. Nimănui nu i-a venit să creadă și nici acum nu-i vine să creadă.” spune îndurerat vărul său.

Acum goală, dar plină de amintiri, casa părintească a marelui artist va fi transformată într-o casă memorială în care să fie primiți toți cei care vor să cunoască universul pe care Nea Beni și-l crease la Siriu.

 ”Pentru Siriu, emblema Siriului, dragostea de oameni, pentru că a cântat tot timpul viața de la țară, cu bune cu rele, cu întâmplări, cu de toate. A dus mai departe cântecul și faima României peste hotare”.

Cei care l-au iubit pe Nea Beni au mers astăzi, dis de dimineață, și la stejarul din Parcul Crâng pe care marele artist l-a plantat în urmă cu un an și jumătate. I-au aprins o lumânare și i-au cinstit memoria, în locul în care Benone Sinulescu a avut ultima apariție la Buzău.