Actualitate

(UPDATE) La mulți ani, România! Poftiți la paradă!

FOTO ARHIVA

UPDATE: Peste 6 000 de buzoieni au asistat la parada militară de 1 Decembrie. În ciuda vântului tăios, copii însoțiți de părinți și bunici au privit cu admirație militarii care au defilat prin fața lor.

Sursa foto Divizia 2 Infanterie Getica

Trotuarele de pe Calea Eroilor și cele de pe Mareșal Averescu, dar și intersecția Unirii cu M. Averescu au devenit un adevărat furnicar, la orele prânzului.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Românii din țară și din afara granițelor sărbătoresc, astăzi, Ziua Națională. Prilej de mândrie, de reafirmare a apartenenței la un neam și un teritoriu care constituie valori sfinte, dar și ocazie de a cinsti momentele istorice care au făcut posibilă existența României.

Unul dintre momentele nelipsite ale zilei de 1 Decembrie, chiar și în pandemie, când s-a desfășurat fără public, este parada militară. Aceasta se va desfășura, la Buzău, așa cum se întâmplă de câțiva ani, pe Calea Eroilor.

Manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale încep la ora 11,30, conform anunțului organizatorilor.

”Vineri, 1 decembrie, începând cu ora 11.30, pe Calea Eroilor din Buzău, sărbătorim împreună Ziua Națională a României, sărbătoarea de suflet a tuturor românilor, printr-o ceremonie militară și religioasă urmată de  defilarea cu personal și tehnică militară. Ceremonia este organizată de către Garnizoana Buzău în colaborare cu Instituția Prefectului, Consiliul Județean și Primăria Municipiului Buzău.

Anul acesta, la ceremonia de la Buzău participă aproximativ 450 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii și Direcția Poliției Locale,  precum și  circa 70 de mijloace tehnice.

 Pe timpul defilării, vor putea fi vizionate maşinile de luptă ale infanteriei MLI – 84 M – „Jderul”, sistemele antiaeriene „Gepard”, aruncătoarele de proiectile reactive nedirijate cu bătaie mare „LAROM”, Sistem de rachete pentru artilerie cu mare mobilitate HIMARS, precum și alte echipamente din dotarea marilor unități și unități din Garnizoana Buzău.”

Fasolea se va servi în Crâng

Tradiționala fasole de Ziua Națională va fi servită, în Parcul Crâng, după ce se vor încheia manifestările pe Calea Eroilor. Consiliul Județean a pregătit 3000 de porții de fasole care le vor fi servite buzoienilor, începând cu ora 13,00. Mâncarea va fi asezonată cu acordurile muzicii populare asigurate de artiștii Centrului Județean de Cultură și Artă.

Liber la muzeu

Secția principală și cele exterioare ale Muzeului Județean Buzău vor fi deschise, pe 1 decembrie. Instituția de cultură îi invită pe buzoieni să viziteze colecțiile sale, anunțând că va fi acces gratuit.

”Este INTRARE LIBERĂ la muzeu! Vă invităm, așadar, să vizitați colecțiile valorificate în cadrul: Muzeului Județean Buzău, Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, Muzeului Chihlimbarului și Casei Memorială „Vasile Voiculescu” de la Pârscov! Programul de vizitare începe la ora 9:00, iar ultimul vizitator intră la ora 16:15. ”

Romii, fasole la pirostrii

Partida Romilor îi invită pe membrii comunității rome la o porție de fasole cu ciolan și un vin fiert, în curtea de lângă sediul filialei.

”Ne-am gândit mai mulți colegi, ca pentru mâine, 1 Decembrie, Ziua Națională a României, să organizăm și noi, la sediul Partidei Romilor, o masă festivă cu tradiționalul ciolan cu fasole și o cană de vin fiert.Mâncarea o vom pregăti pe pirostrii, la ceaun, în curtea de lângă sediul Partidei. Vom tocmi o femeie care să prepare mâncarea. Sperăm că în jurul orelor 13.00 – 14.00, masa să fie gata. Vă așteptăm cu drag!”