Actualitate

La nici un an de la inaugurare, au început să cadă țiglele de pe clădirea Colegiului M. Eminescu

Trotuarul din fața Colegiului Mihai Eminescu din Buzău este împrejmuit, de circa două săptămâni, cu benzi de avertizare amplasate de Poliția Locală, pentru ca trecătorii să evite traversarea acestuia. În ciuda avertismentelor care arată riscul de accidentare, din cauza țiglelor care se pot desprinde, zona este tranzitată de pietoni care se expun pericolului. O soluție de remediere a problemelor apărute la acoperișul clădirii se lasă așteptată.

Primele țigle din acoperișul refăcut o dată cu reabilitarea întregii clădiri s-au desprins, la începutul lunii ianuarie. Nu a fost un incident izolat. Ca urmare a episoadelor succesive de îngheț-dezgheț, situația s-a repetat acum două săptămâni când, din nou, pe trotuarul din fața imobilului au ajuns bucăți din acoperiș. La acel moment, în urma unor evaluări ale riscului, Poliția Locală a dispus împrejmuirea trotuarului de la un capăt la celălalt al clădirii Colegiului. La cele două capete ale trotuarului au fost montate garduri de delimitare, iar pe aliniamentul copacilor din fața imobilului s-a dispus o bandă de avertizare. De asemenea, pe clădirea Colegiului Mihai Eminescu au fost postate afișe care avertizează cu privire la riscul desprinderii unor țigle. Cu toate aceste măsuri, zona este în continuare traversată de pietoni care ignoră riscurile.

Situația este cunoscută în Primăria Buzău, instituție care administrează clădirea și care a gestionat și proiectul de reabilitare. Încă de la primul incident, a fost notificat constructorul pentru că lucrarea se află în garanție. Acum două săptămâni, Primăria Buzău a notificat, din nou, firma Rotary, parcurgând astfel o procedură care îi va permite să acceseze garanția lucrării în cazul în care constructorul nu va interveni. Între timp, pe la Colegiul Mihai Eminescu au trecut și pompierii, însă s-a considerat că intervenția lor nu a eliminat toate riscurile, așa că perimetrul a rămas izolat.

Totuși, apare întrebarea cum a fost realizată recepția lucrării, dacă, la mai puțin de un an, materialele din acoperiș au început să cedeze. Investiția, una dintre cele mai mari de la nivelul municipiului Buzău, derulată în ultimii ani, a fost o sursă continuă de neprevăzute. În primul rând, lucrările s-au prelungit cu câțiva ani din cauză că firma care le executa a intrat în insolvență. Acoperișul a fost considerată cea mai dificilă componentă a investiției, după cum declarau autoritățile AICI. Imobilul a fost inaugurat în aprilie 2024.


 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian