Are formă de șarpe, miros de pâine caldă, iar la maturitate, când culoarea i se schimbă din verde în roșu închis, are gustul asemenea tomatelor. Așa descriu cercetătorii de la Stațiunea Legumicolă cea mai nouă specie de dovleac, aclimatizată la Buzău. Leguma se află în ultimul an de testare, iar în scurt timp va fi omologată și brevetată, ceea ce înseamnă că va fi putea fi cultivată de orice gospodar dorește să consume și altfel de legume decât cele tradiționale.
După mulți ani de muncă și observații atente, cercetătorii buzoieni au reușit să obțină ceea ce ei numesc dovlecelul șarpe. Este lung de peste un metru, extrem de fraged și poate fi consumat crud sau gătit. Leguma mai puțin obișnuită pentru români a fost obținută din încrucișarea unui dovleac chinezesc cu un castravete armenesc.
”Vorbim de o specie nouă aclimatizată în România, denumirea ei populară fiind dovleacul șarpe. Numele acesta a fost dat de forma legumelor”, a spus Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea Legumicolă Buzău.
Dovleacul șarpe este un soi cu multiple întrebuințări. Poate fi folosit în alimentație, pentru consum, având o aromă deosebită și este, în același timp, și un soi care poate fi privit și ca plantă medicinală.
”Este important pentru că vorbim de o plantă alimentară mult superioară față de restul legumelor pe care noi le cunoaștem din aceeași familie. Are un gust mult mai rafinat și o aromă mult superioară față de cea a dovleacului pe care noi deja îl cunoaștem. La fel, fructul este mult mai fin și multiple beneficii medicinale. Mult mai bogat în caroten, în calciu. Are substanțe benefice pentru ficat”, a explicat Costel Vânătoru.
În Africa, dovleacul șarpe se regăsește sub denumirea de tomata șarpe datorită faptului că, la maturitatea completă, pulpa acestuia prinde culoarea roșie și este folosită în sucuri.
”Fructul se maturează. Din verde se transformă în portocaliu și apoi în roșu grena. În Africa, dovleacul șarpe este cunoscut ca tomata șarpe, pentru că la maturitatea are gustul unei roșii autohtone”, a mai spus Vânătoru care a adăugat că mirosul legumei este unul total neobișnuit…de pâine caldă.
Ciudatul dovlecel poate fi folosit cu succes ca plantă ornamentală datorită florilor care au un aspect extrem de plăcut și sunt foarte parfumate.
Dovleacul șarpe se află în ultimul an de testare, urmând să fie omologat și brevetat. După această etapă el va putea fi cultivat de orice român care dorește și altfel de legume decât cele tradiționale. Până acum, el a fost testat la Stațiune dar și de câțiva gospodari care au primit semințe și răsaduri de la cercetătorii buzoieni.
Adaugă comentarii