Piața ilicită a drogurilor din România continuă să se dezvolte, iar cel mai capturat drog, la nivel național, rămâne canabisul, vândut în cantități mici, la colțul străzii. Sunt concluziile prezentate de reprezentanții Agenției Naționale Antidrog la începutul anului 2021, după statisticile adunate cu un an în urmă. Cu alte cuvinte, o situație alarmantă dar, din fericire, Buzăul nu se află în topul județelor unde fenomenul consumului de droguri este în ridicat, analiza celor de la Antidrog menționând în acest top municipiul București, Cluj, Timiș și Arad. Totuși, capturi de canabis sau persoane care se ocupă cu traficul de droguri au fost identificate în ultimele luni și în județul Buzău. Tocmai pentru a ține sub control acest fenomen și a explica, mai ales în rândul elevilor, riscurile la care se supun odată ce consumă droguri, reprezentanții Centrului de Prevenire și Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău au periodic întâlniri cu copiii de toate vârstele, pentru care derulează programe speciale de prevenție.
De altfel, reprezentanții Centrului de Prevenire și Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău au avut o vară extrem de aglomerată din acest punct de vedere. Au avut întâlniri chiar și copiii din unități de asistență socială din cadrul D.G.A.S.P.C. Buzău, în Parcul Tineretului, în cadrul programului “Școala din Parc”.
De asemenea, în lunile iunie și iulie, specialiștii ANA din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău au implementat cursul „FRED GOES NET” – intervenții timpurii pentru consumatorii de droguri care au fost identificați pentru prima oară.
”La cele doua cursuri au participat 21 beneficiari referiți de către Serviciul de Probațiune Buzău, care au primit informații despre efectele consumului de droguri din punct de vedere social, psihologic si legislativ”, informează pe pagina lor de Facebook.
Odată cu începerea școlilor, astfel de programe de prevenție antidrog vor avea lor și în rândul elevilor.
Centrului de Prevenire și Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău va organiza, precum în anii trecuți, 6 proiecte antidrog pentru preșcolari și școlarii în ciclul primar:
- 1. “CUM SĂ CREȘTEM SĂNĂTOȘI” are ca obiectiv promovarea unui stil de viață sănătos în rândul copiilor cu vârsta între 5 și 7 ani, pentru prevenirea comportamentelor cu risc pentru sănătate, precum și pentru neînceperea sau intârzierea debutului consumului de droguri.
- 2. “ABC-ul EMOȚIILOR” are ca obiectiv dezvoltarea emoțională a copiilor din clasa I și a II-a, în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului de droguri.
- 3. “NECENZURAT” are ca obiectiv formarea unor abilități de viață, necesare luării unor decizii informate, corecte și responsabile în legătură cu consumul de tutun, alcool și droguri ilegale.
- 4. “FRED GOES NET” are ca obiectiv realizarea de intervenții timpurii în scopul evitării transformării consumului experimental și ocazional în consum regulat.
- 5. “MESAJUL MEU ANTIDROG” are ca scop dezvoltarea unor atitudini și practici de viață sănătoasă prin implicarea elevilor în activități artistice, ca alternative la consumul de tutun, alcool și droguri ilegale. Secțiunile concursului sunt film de scurt metraj și spot video, arte vizuale- grafică, pictură și fotografie; free-style (sub-secțiunile vor fi stabilite la nivel local- sport, sculptura, quilling, materiale reciclate, vlog, aplicații pentru smartphone, muzică, eseu, poezie, narațiune, lucru manual, acțiuni civice, acțiuni sanogene, acțiuni ecologice etc.).
- 6. “EU ȘI COPILUL MEU” are ca obiectiv creșterea nivelului de sensibilizare și responsabilizare a familiilor, în vederea oferirii de modele pozitive copiilor, prin participarea la ședinte de informare, educare și conștientizare cu privire la efectele consumului de droguri.
Predarea acestor cursuri ar urma să fie făcută de către specialiștii CPECA fie fizic, la școală, fie în mediul on-line, în funcție de situația epidemiologică, dar și de către cadrele didactice instruite în prealabil.
Deși Buzăul nu face parte din județele cu un consum ridicat de droguri și aici au fost, din păcate, cazuri grave ca urmare a consumului de substanțe interzice. În 2018, un elev din clasa XII, de la de la Colegiul Economic din Buzău, a murit după ce inima i-a cedat din cauza consumului de etnobotanice. La acel moment, prietenii și familia au mărturisit că tânărul era dependent de patru ani și, din păcate, nimeni, nici familia și nici profesorii nu au reușit să-l facă să renunțe la viciul care i-a adus moartea. Cătălin Cojocaru avea 18 ani.
Adaugă comentarii