Actualitate Agricultura acum

Legumele românești, mai puține și mai scumpe. Unii cultivatori își țin solariile goale peste iarnă de frica scumpirilor

Legumele românești de la începutul primăverii ar putea deveni o delicatesă. Marii cultivatori din județul Buzău au anunțat deja că  își vor diminua suprafețele cu legume crescute, peste iarnă, în solar, sau chiar vor renunța la a mai produce legume timpurii. Asta înseamnă că la început de primăvară și prețurile vor fi mult mai ridicate.

Să mănânci sănătos va fi din ce în ce mai costisitor. O recunosc inclusiv producătorii locali. De exemplu, unul dintre cei mai mari legumicultori din Buzău a anunțat că anul viitor roșiile pe care le va scoate pe piață în perioada martie- aprilie vor fi mult mai scumpe decât anul acesta. În general, un kilogram va fi costa cu 20-30 % mai mult decât anul acesta, când prețul a fost de 23 de lei.

Mircea Tatu

Mircea Tatu a explicat că aceste scumpiri sunt generate de creșterea costului de producție. Legumicultorul spune că o tonă de cărbune a ajuns la peste 2000 de lei față de 1300 de lei cât era anul trecut, iar asta îl determină, în primul rând, să diminueze suprafața cultivată cu roșii, pe timpul iernii, în solariile ce trebuie încălzite. Iar când va le scoate pe piață, primele tomate vor avea un preț mai ridicat ca anul acesta.

Mircea Tatu

Aceeași decizie este luată și de alți legumicultori. De exemplu, Claudiu Breazu din Glodeanu Sărat a diminuat suprafața cultivată cu legume produse peste iarnă cu 40 % încă de anul trecut,  iar pentru anul acesta se gândește să nu mai producă deloc.

Leguma care va fi din ce în ce mai puțin produsă pe timpul iernii este castravetele. Asta pentru că, spun cultivatorii, este mare iubitoare de căldură, iar costul de producție, în contextul actualelor scumpiri, nu se mai justifică.

De altfel, Claudiu Breazu, președintele Cooperativei Agricole Legume de Glodeanu Sărat și reprezentantul Bazinului legumicol Glodeanu Sărat, spune că deja mai mulți cultivatori au renunțat la legumicultură ceea ce îl face să creadă că, în viitor, va fi din ce în ce mai greu să găsim produse românești în piețe.