Actualitate

Recensământ, date oficiale. Piața forței de muncă a județului a atins un prag critic

Vin cifre îngrijorătoare după recensământul populației desfășurat în această vară. Buzăul a pierdut aproape 30.000 de persoane din populația activă ceea ce înseamnă, spun specialiștii, că resursa de muncă a județului a atins un prag critic.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău a primit primele date oficiale după recensământul populației, iar indicatorii sociale comunicați de Direcția de Statistică arată că populația activă civilă a scăzut de la 170.000 de persoane la 141.900 de persoane. Cu alte cuvinte, a explicat Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău, se confirmă, prin aceste date oficiale, criza forței de muncă de care se plâng angajatorii din Buzău.

Patronii marilor fabrici din județ sunt prezenți la aproape toate bursele locurilor de muncă organizate de AJOFM însă, de fiecare dată, pleacă așa cum au venit: fără nicio persoană angajată, fiind astfel nevoiți să aducă muncitori de peste hotare. Iată, ce au spus agenții economici la ultima bursă a locurilor de muncă din Buzău.

O situație care, din păcate, așa cum o arată și concluziile recensământului, se adâncește de la an la an, inclusiv prin faptul că inclusiv tinerii aleg să migreze în străinătate imediat după terminarea liceului.

Pe de altă parte, Ionel Tociu vorbește de un alt efect negativ al dimuănării populației active din Buzău. Este vorba despre creșterea ratei șomajului în județ, care se calculează în funcție de acest indicator. Astfel, la finalul lunii septembrie deja s-a înregistrat o astfel de creștere de aproape un procent.