Actualitate POLITICĂ

Liberalii se opun creșterii taxelor. Ce condiții le-au pus partenerilor de coaliție pentru a rămâne la guvernare

sursa foto: presshub.ro

Liberalii au votat pentru asumarea răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare. Votul a venit într-un context tensionat în sânul conducerii PNL, în condițiile în care au existat lideri din teritoriu care au cerut inclusiv ieșirea de la guvernare. Mărul discordiei a fost reprezentat de anunțul premierului Marcel Ciolacu privind posibilitatea creșterii unor taxe, cu care liberalii nu au fost de acord. Până la urmă, liberalii au dat la pace cu social-democrații, ajungând la varianta asumării.

„Votul confirmă decizia pentru continuarea guvernării, pentru asigurarea stabilității țării, faptul că am discutat arată că suntem un partid viu. Am discutat cât se poate de onest toate aceste probleme. Avem nevoie ca prin aceste colectări la buget și reducerea cheltuielilor să putem asigura banii necesari pentru cofinanțarea proiectelor de dezvoltare și modernizare a României. Avem nevoie de fonduri să putem să susținem plata pensiilor și a salariilor. Toate aceste măsuri nu trebuie să afecteze veniturile populației”, a declarat președintele PNL, Nicolae Ciucă.

Măsurile discutate în coaliție, care i-au determinat pe liberali să voteze angajarea răspunderii Guvernului, au fost detaliate de deputatul PNL de Buzău, Gabriel Avrămescu.

”PNL continuă sa sprijine antreprenorii și pe toți cei care muncesc cinstit! Susținem cota unică și spunem NU creșterii taxelor!  Am votat angajarea răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri fiscale, cu condiția ca acestea să respecte principiile liberale și următoarele măsuri:

– păstrarea cotei unice;

– menținerea impozitului pe dividende la nivelul actual, de 8%, ca și păstrarea pragului de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi;

– menținerea actualei cote de TVA;

– plata în România a impozitului pe profit realizat de marile companii

– sprijinirea profesiilor liberale și plafonarea CASS la PFA-uri;

– introducerea unui pachet de facilități fiscale pentru investițiile peste 50 de milioane de euro în România”, arată, într-o postare, liderul PNL Buzău, Gabriel Avrămescu.

Potrivit acestuia, în paralel cu introducerea acestor măsuri, liberalii susțin reducerea cheltuielilor bugetare și reducerea evaziunii fiscale.

”Este o reformă importantă, care poate crea cadrul pentru o Românie mai puternică economic și mai prosperă”, mai spune parlamentarul buzoian.