Actualitate

Liceu cu tradiție, desființat! Elevii au plecat la muncă

Mii de elevi din județul Buzău susțin, zilele acestea, probele scrise ale Bacalaureatului. Sunt tineri care au absolvit liceul și care își doresc să își continue studiile sau să își găsească un loc de muncă, având diploma în mână. Au fost, însă, și mulți tineri care au renunțat la ideea de Bacalaureat și nu s-au mai înscris la examen sau chiar au abandonat școala pe parcursul anului, când au ales să muncească și să își ajute familia. Un exemplu este Liceul Tehnologic Lopătari, unde mulți elevi au renunțat la cursuri pentru a se angaja. Cum situația se înregistrează an de an, s-a luat decizia ca liceul tehnologic să fie transformat în școală profesională.

Anul acesta, la Lopătari, doar 6 elevi au absolvit clasa a XII-a. Unii dintre colegii lor au rămas repetenți, alții au renunțat la școală pe parcurs. Iar din cei 6, unul singur s-a înscris la Bacalaureat.

“  În clasa a IX-a am avut 14 copii, e adevărat că mediile lor de admitere au fost foarte mici. În mare parte, din cauza situațiilor financiare, au fost pierderi pe parcursul celor 4 ani. Astfel, în clasa a XII-a au intrat doar 9, au absolvit 6, 3 nu au reușit din cauza absențelor, și unul singur s-a înscris la Bacalaureat. Sunt copii sau familii cu situații financiare deosebite, pe unii dintre ei nu-i interesează să susțină examenul pentru că sunt conștienți că nu-l vor lua, simulările au arătat acest lucru. Pe de altă parte, sunt interesați doar de diploma de 12 clase pe baza căreia se pot anagaja”, a declarat Florinel Albu, director Liceul Tehnologic Lopătari.

Situația a fost similară și în anii trecuți. Numărul absolvenților de liceu care au susținut examenul maturității a fost foarte scăzut, iar numărul celor promovați și mai mic. Au fost ani în care niciun tânăr nu a obținut diploma de Bacalaureat. Context în care conducerea instituției de învățământ a decis renunțarea la clasele de liceu și transformarea unității în școală profesională.

“În momentul de față, inclusiv din cauza scăderii drastice  a populației școlare în zonă, ne-am reorientat. Învățământul va fi exclusiv profesional. Aceasta este ultima promoție de absolvenți de liceu.”

Deși Liceul Tehnologic Lopătari are infrastructura necesară derulării unui învățământ decent, în ultimii ani numărul liceenilor a fost din ce în ce mai mic. Dorința de a câștiga un ban, fie în țară, fie peste hotare, i-a făcut pe tineri să renunțe la școală.

“Este o presiune mare pe elevii de liceu de la țară, mai ales pe cei de la noi, ne aflăm la mare distanță de municipiul Buzău. Tinerii care trec de clasa a IX-a, de cele mai multe ori, muncesc în gospodărie sau pleacă în străinătate, ori muncesc cu ziua, și atunci nu mai au timp sau energie pentru școală”, spune primarul Claudiu Constantin.

Odată ce liceul va fi transformat în școală profesională, tinerii din comună vor avea ocazia să învețe o meserie și să își găsească un loc de muncă mai ușor.