Actualitate

Lipsa de personal calificat transformă spitalul Săpoca în pericol de moarte

Tânărul de 23 de ani din Prahova, care luni a evadat de la secția Ojasca a Spitalului de Neuropsihiatrie de la Săpoca, unde se afla după ce și-a înjunghiat părinții, a fost găsit spânzurat.

Trupul neînsufleţit a fost descoperit atârnat de un copac, în extravilanul localității Unguriu.
Individul periculos a evadat luni, când a escaladat  un gard și a pornit spre pădure.  Tânărul avea 23 de ani era din Balta Doamnei, județul Prahova, cunoscut cu afecțiuni psihice. Fusese internat inițial la Săpoca, apoi transferat la Ojasca după ce la jumătatea lunii octombrie anul acesta și-a atacat părinții și i-a înjunghiat.

Când și-a atacat părinții, individul s-a înfuriat cumplit pentru că nu a găsit şi o bucată de carne în mâncare. Și-a înjunghiat tatăl în spate și mama la o mână.
Imediat după atac, tânărul a plecat de acasă. Însă câteva zeci de minute mai târziu a cerut ajutorul viceprimarului din localitatea natală, spunând că vrea să se predea.
Localnicii spuneau la momentul acela că bărbatul mai făcuse victime şi în trecut: își lovise un consătean cu lopata în cap, iar cu ceva ani în urmă şi-a bătut fratele mai mic într-un acces de furie. De fiecare dată a stat o vreme la psihiatrie şi apoi a fost externat, cu indicaţia de a urma tratamentul acasă.

Individul, care iată, era unul extrem de periculos s-a aflat în libertate circa 2-3 ore, după ce a evadat de la Ojasca. În tot acest timp, putea face moarte de om, având în vedere comportamentul lui extrem de agresiv.

Cazul vine să atragă atenția încă o dată asupra deficitului de personal întâlnit în spitalele de psihiatrie unde ajung inclusiv indivizi periculoși, cu infracțiuni grave, odioase, la activ. În fapt, este vorba despre un deficit de personal specializat, de oameni care să le poată face față infractorilor periculoși.
În fața acestui caz care putea avea urmări dramatice, liderul Sanitas Săpoca, Mariana Spoială, atrage atenția asupra necesității ca în spitalele de măsuri de siguranță, care au internați indivizi periculoși, autori ai unor infracțiuni foarte grave, să poată fi angajat personal calificat, oameni care să le poată face față fizic infractorilor violenți.
”În acest caz nimeni nu cred că e vinovat. Deciziile trebuie luate sus, la minister. Nu avem personal calificat, cu pregătire pentru a supraveghea acești pacienți din Cod Penal. Până nu se schimbă legea sănătății mintale, până nu pune cineva piciorul în prag să-și dea seama că aici inclusiv viața noastră, a angajaților, e în pericol, nu se va schimba nimic. Cazuri ca cele de astăzi se vor mai putea repeta.  Nu am făcut lupte greco romane, lupte pentru autoapărare pentru a le putea face față, cadrele medicale nu-si pot exercita actul medical pentru că trebuie  să păzească pacienții. Intructorii sunt de fapt  muncitori necalificați supraveghere pacienți psihici, ei nu sunt pregătiți, calificați pentru a le face față acestor pacienți periculoși.  ”, a declarat Spoială.

Spoială a adăugat că individul care a evadat luni a fost observat în jurul orei 10.00 în timp ce escalada un gard de peste 4 metri, cu sârmă ghimpată, însă nu a putut fi oprit de nimeni.
”A fost observat în vârful gardului care are circa 4 metri plus sârmă ghimpată. Până au ocolit instructorii gardul pentru că ei nu au practicat săritura cu prăjina sau săritura la înălțime, l- au scăpat în pădure. În acest moment, există un deficit de personal specializat. Ei sunt imprevizibil. Ce să facă o asistentă medicală? Am făcut sesizări peste sesizări, dacă nimeni nu va pune piciorul în prag, dacă nimeni nu-și va da seama că trebuie personal calificat, astfel de lucruri se vor mai repeta, din păcate”, a mai spus liderul Sanitas Buzău.
Liderul de sindicat al angajaților din spitalul Săpoca, în subordinea căruia se află și secția Ojasca, a declarat că în fața pacienților periculoși, personalul care îi îngrijește și îi păzește nu ar avea nici un mijloc de apărare.
Conform liderului Sanitas Săpoca,  în secția de la Ojasca s-ar afla circa 240-250 de pacienți periculoși, internați după ce au comis infracțiuni. Unui număr de 6 angajați-2 instructori-2 infirmiere și 2 asistente-le-ar reveni 45 de astfel de indivizi.