Actualitate

Lucian Romașcanu (PSD), după votul la parlamentare: ”Suntem extrem de frustrați….” Pleacă sau nu de la șefia CJ Buzău?

La scrutinul de duminică, 1 decembrie, PSD Buzău s-a situat pe primul loc în județ, cu 86 234 voturi, la Senat și 78 996, la Camera Deputaților. În aceste condiții, are asigurate, după acordarea primelor mandate, 3 locuri de deputat și 2 de senator. Astfel, vor merge în Camera Deputaților Marcel Ciolacu, Petre Emanoil Neagu și Romeo Lungu, iar în Senat Carmen Orban și, probabil, Laurențiu Țepeluș. Probabil, pentru că primul pe lista pentru Senat a social-democraților buzoieni a fost Lucian Romașcanu, actual președinte al CJ Buzău. Discuția este dacă Romașcanu va renunța la șefia CJ Buzău pentru a merge la București sau rămâne la Buzău. De mai multe ori, dar și miercuri, 4 decembrie, într-o intervenție în direct, la Focus Tv, a subliniat că prima sa opțiune este Consiliul Județean Buzău.

“Prezența mea pe listă pe primul loc s-a dovedit a fi un câștig pentru PSD Buzău, pentru că am ieșit, așa cum știți, pe primul loc pe țară la votul de la Parlament. Oamenii mă știau și, probabil, că ceea ce am făcut bun a contat în votul pentru PSD. Dar, în proporție de 99% decizia este aceea de a continua la Buzău.”

Singura posibilitate să plece de la conducerea administrației județene ar fi pe un post de ministru. Și aici, însă, spune Lucian Romașcanu, sunt mai multe condiții:

“Este evident că totul ține de cum va arăta următorul guvern, de stabilitatea pe care o va avea următorul guvern, iar dacă experiența mea va fi utilă la București, o asemenea propunere va trebui să fie confirmată împreună cu colegii mei, sau acceptarea ei va trebui să fie confirmată împreună cu colegii mei de la Buzău. Eu am câștigat acest mandat la Buzău pentru Buzău dar în contextul actual ceea ce se va întâmpla la nivel național este cel puțin la fel de important și de asta las acel 1%, dar e mai mult decât posibil să nu să nu plec. Indiferent de cine va fi condus viitorul guvern, dacă va fi un guvern condus de Partidul Social democrat, oricând poate veni o propunere dar, repet, ea trebuie să aibă două componente: o dată, să fie o propunere care să aibă la bază o stabilitate guvernamentală, asta e important pentru că nu las  o poziție la Buzău în care oamenii și-au pus încrederea, pentru a servi 6 luni în București, iar a doua condiție importantă este ca buzoienii și colegii mei să-și dea acceptul pentru acceptarea unui asemenea poziții. Repet, în acest moment vorbiți cu președintele Consiliului Județean Buzău.”

Pe de altă parte, Lucian Romașcanu s-a declarat extrem de nemulțumit de pierderea unor voturi importante prin participarea la alegeri a unor formațiuni politice cu nume și sigle asemănătoare cu cele ale PSD. Este vorba despre PSDU (Partidul Social Democrat Unit) și PSDI (Partidul Social Democrat Independent) care au luat de la PSD Buzău, prin inducerea în eroare a alegătorilor, dată fiind asemănarea izbitoare a siglelor. Cumulat, cele două, au reușit să ia peste 7400 de voturi pentru Camera Deputaților, voturi care, dacă ar fi rămas la PSD, le-ar mai fi asigurat social- democraților un loc de deputat, spune Romașcanu.

“Suntem extrem de frustrați că legea românească permite unui partid politic sau mai multor să se înscrie la tribunal cu denumiri aproape identice cu alte partide, fără ca acest lucru să fie comunicat titularului de marcă și fără ca acest lucru să poate fi interzis. Suntem extrem de frustrați pentru că am pierdut un parlamentar la Buzău, pentru că au reușit să confuzioneze electoratul din zonele rurale în asemenea măsură încât fie să-și anuleze votul, fie să meargă pe PSDU, lucru extrem de grav. Această manevră făcută de cei care și-au dorit să vadă un PSD înfrânt a reușit cu suportul legal al acestui moment, iar acest lucru trebuie corectat cât de curând în Parlament.”

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian