Actualitate

Lucrările de împădurire, în Buzău, imposibil de realizat. Care este motivul

Sursa foto Romsilva

Episodul de iarnă de la începutul lunii martie dă peste cap planurile silvicultorilor buzoieni. Temperaturile negative înregistrate zile la rând fac ca, deocamdată, startul campaniei de împăduriri de primăvară să se amâne.

La nivel național, din 15 martie și până în 15 aprilie este marcată Luna Pădurii sau Luna Plantării Arborilor, o perioadă în care sunt organizate lucrări de împădurire sau acțiuni de ecologizare.  Astfel de acțiuni au fost programate și în Buzău, dar, deocamdată planurile rămân pe hârtie.

“Am stabilit detaliile campaniei de împăduriri de primăvară dar și lista acțiunilor pe care le vom derula împreună cu mai multe școli din Buzău. Dar, vremea rece ne cam blochează. La temperaturi de minus 7 grade Celsius nu avem cum, pur și simplu nu putem planta, e solul înghețat. Avem planurile făcute, devizele, puieții, dar vom începe lucrările în funcție de vreme”, a declarat pentru șansanews.ro directorul Direcției Silvice Buzău, Constantin Moiseanu.

În lunile următoare, în pădurile din județul Buzău vor fi plantați puieți pe o suprafață totală de 16 ha. Anul acesta, cea mai mare suprafață ce va fi împădurită se va regăsi în nordul județului, la Gura Teghii.

“Împăduriri integrale pentru acest an avem programate pe 16 ha, dintre care Ocolul Silvic Cislău o să împădurească 1,5 ha, la fel și cel din Pârscov, în timp ce Ocolul Silvic Gura Teghii va planta puieți pe 12 ha. Totodată, Ocolul Silvic Vintilă Vodă va împăduri o suprafață de 1 ha. Perioada de împădurire depinde foarte mult de condițiile meteo. De exemplu,  la Ocolul Silvic Gura Teghii campania de prelungește până la jumătatea lunii mai deoarece este mult mai frig. La momentul actual, acolo este zăpadă și pământul este înghețat. Cred că o să încheiem cam la jumătatea lunii mai la Gura Teghii”, spune Ioan Alexandru, de la Biroul Împăduriri Direcția Silvică Buzău.

Pe lângă plantările propriu zise, Direcția Silvică va marca Luna Pădurii și prin diverse acțiuni de ecologizare la care vor fi ajutați de elevi buzoieni.

“Am încheiat protocoale de colaborare cu câteva școli, precum Liceul Dimitrie Filipescu, dar nu pe împădurire, ci o să facem acțiuni de ecologizare sau lecții deschise în Crâng, pentru că anul acesta nu avem programate împăduriri pe raza Ocolului Silvic Buzău. Mai avem și grădinițe unde o să plantăm câțiva arbuști ornamentali, cum ar fi tuia.”

Anul acesta, pădurea de la Gura Teghii va fi întinerită cu puieți de molid, iar în celelate zone vor fi plantați puieți de fag și stejar.