Actualitate

MAI MULTE AGRESIUNI ÎN FAMILIE, CONFIRMATE ÎN INSTANȚĂ! Câți buzoieni au solicitat ordine de protecție

Actele de violență în familie au devenit tot mai dese, iar o creștere spectaculoasă a fost înregistrată, în special, în perioada stării de urgență. Statisticile arată că primele zece luni ale acestui an instanța de judecată a emis cu 12% mai multe ordine de protecție decât în perioada ianuarie-octombrie 2019. Concret este vorba despre 205 ordine de protecție eliberate de instanțele de judecată, o sută dintre ele fiind de fapt, ordinele provizorii emise inițial de polițiștii buzoieni, și transformate în ordine de protecție.

În plus, polițiștii buzoieni au mai emis și o sută de ordine de protecție provizorie, adică la solicitarea victimelor o protecție de cinci zile, care nu au mai ajuns în instanță. Cu alte cuvinte, în perioada ianuarie-octombrie 2010, în Buzău au fost constatate 300 de acte de violență domestică.

”Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor de violență în familie, în primele 10 luni ale anului, o au cele de „lovirea sau alte violențe” – 59,5% , urmate de „abandonul de familie” – 17,8% și „amenințarea” – 9,3%. Din punct de vedere al locului comiterii, cele mai multe infracțiuni de violență în familie (aproximativ 70% din total) au fost comise la domiciliul subiecților”, se arată într-un comunicat emis de IPJ Buzău.

Pe de altă parte, polițiștii au constatat că în actele de violență pentru care au emis ordine de protecție provizorie, 29 au fost bărbați victimele, iar în opt cazuri agresorii au fost femeile.

”La nivel județean, numărul faptelor penale de violență domestică sesizate în primele 10 luni ale acestui an se menține aproximativ la același nivel cu numărul infracțiunilor sesizate în perioada ianuarie – octombrie 2019”, au mai informat polițiștii.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Intervențiile polițiștilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă în familie, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă sau de către alte persoane.