Actualitate SĂNĂTATE

Mare atenție la țânțari! Un buzoian a fost confirmat cu meningită West Nile

Un bărbat de 67 de ani din municipiul Buzău a fost diagnosticat, la începutul acestei luni, cu meningită West Nile. Este primul caz înregistrat în Buzău după mult timp, iar infecția cu virusul a fost confirmată de analizele de laborator.,

Bărbatul a ajuns la spital în urma unor dureri de cap care nu îi dădeau pace, însoțite de o stare de confuzie. Inițial el a fost internat la neurologie, dar ulterior, în urma analizelor, s-a constatat că este infectat cu virusul West Nile, fiind transferat la boli infecțioase.

După circa două săptămâni de spitalizare, bărbatul a fost externat, starea sa fiind foarte bună. Ancheta epidemiologică realizată de specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică nu a putut stabili clar cum s-a îmbolnăvit bărbatul. El nu a fost plecat din oraș în altă parte în care să fi putut fi înțepat de insectele purtătoare ale virusului, așa că, cel mai probabil, țânțarul infectat l-a ciupit chiar în Buzău.

”Pacientul este deja externat, cu stare generală foarte bună, vindecat la externare. Nu a existat nici un context epidemiologic care să explice sursa sau calea de transmitere pentru această infecție. Nu s-a deplasat în alte localități, e foarte greu să ajungem, la o concluzie. Nu știm cum a făcut această infecție, pentru că, în afara posibilității să-l fi înțepat acasă vreun țânțar, nu avem, altă explicație”, a declarat, pentru Șansa News, dr. Carmen Scântei, medic epidemiolog la DSP Buzău.

Simptomele meningitei West Nile pot fi diferite de la o persoană la alta, însă cel mai bine e ca atunci când ne confruntăm cu o problemă de sănătate să nu ezităm să mergem la medicul de familie.

”Simptomele pot fi diferite. El s-a dus la neurologie, pentru că era un pic dezorientat temporo-spațial, el avea afectare neurologică. Alții pot avea grețuri, vărsături, febră, mialgii, diverse. Dacă se prezintă la medicul de familie, acesta decide către ce specialitate trebuie orientat pacientul. Dacă se prezintă la UPU direct, atunci probabil va merge întâi la neurologie, pentru a se exclude o afecțiune de acest tip, apoi în funcție de rezultatul analizelor care se fac la spital poate fi transferat la boli infecțioase”, a mai spus medicul.

Pe de altă parte, 31 octombrie este ultima zi din perioada de monitorizare a infecțiilor ce pot fi provocate de țânțarii purtători ai virusului West Nile. Cum însă e cald în continuare iar vremea nu dă semne că ne aflăm în pragul iernii, țânțarii pot fi și de acum încolo o problemă. De aceea, în cazul unor suspiciuni, se vor face în continuare analize pentru depistarea infecției cu West Nile.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian