Social

MĂRTURIA ȘOCANTĂ A UNUI LOCALNIC DIN SĂRENI, SAT IZOLAT DE RESTUL LUMII: ”Ca să ajungem la magazin, pentru o bucată de pâine, trecem prin apă, ca animalele”

sursa: facebook
sursa: facebook

“Oamenii s-au învățat cu necazul. Mergem ca animalele, prin apă, pentru a ne cumpăra o sacoșă cu pâine. Trăim, însă, cu speranța că autoritățile își vor întoarce fața și spre noi.” Este mărturia emoționantă a unui localnic din satul Săreni, comuna buzoiană Lopătari, un sat izolat de 3 ori în nici două luni.

Ploile abundente au făcut ca apele învolburate ale Slănicului să rupă podul de tuburi folosit de oamenii din Săreni și din alte două sate, pentru a ajunge în centrul comunei Lopătari. Ultima oară s-a întâmplat la finele săptămânii trecute. A fost a treia oară în decurs de două luni când apele au distrus totul în cale, dar acum situația a fost și mai gravă. Nu doar podul din tuburi a fost rupt, ci și o punte pietonală pe care localnicii o foloseau pentru a merge la magazinele din comună. Între timp, autoritățile locale au intervenit cu utilajele proprii și au reparat puntea respectivă, încercând zilele acestea să repună la loc și tuburile pentru accesul auto. Toată lumea a rămas însă fără speranțe, în condițiile în care la sfârșit de săptămână sunt anunțate noi precipitații abundente în zona de munte.

“Puntea a fost ridicată de un capăt și se poate trece pe ea, cum-necum. Dar, ce se întâmplă, această punte este între Săreni și Lopătari. Ca să ajungi de la Săreni la această punte, să poți să treci undeva, să te duci să-și iei o pâine, trebuie să mergi mai bine de 1 km și nu e drum. Trebuie să mergi prin curțile oamenilor, dacă-ți dau voie. Am luat legătura cu domnul primar și mi-a spus că dacă scad apele, în 2-3 zile, se va reface podul din tuburi. Dar nu prea e speranță. Meteorologii anunță din nou precipitații, zilele acestea.”, a declarat în emisiunea Focus News de la Focus Tv, Titel Dobrotă, un localnic din satul Săreni.

Natura i-a lovit crunt pe oamenii din aceste sate, cei mai mulți în vârstă, rămași singuri în gospodării, fără niciun sprijin. De fiecare dată când podul din tuburi a fost rupt de ape, localnicii au stat izolați câteva zile. Au fost zile întregi în care oamenii nu au putut ajunge la magazin să își cumpere o pâine. Iar cei care au avut nevoie de ajutor medical au fost salvați de vecini, de oameni care au sărit în sprijinul bolnavilor și i-au transportat cu mașini 4×4 până la spital.

“A fost de groază. Sunt oameni bătrâni, bolnavi, fără niciun sprijin. Fiecare s-a descurcat cum a putut. S-a împrumutat de la un vecin, dacă n-au avut pâine, au făcut mămăligă, și tot așa, ce să facem, asta-i situația. Pe un localnic bolnav, l-a salvat un băiat care avea mașină de teren. L-a scos de acolo și l-a dus până la punctual sanitar în comună.”

Probleme vechi, nerezolvate. “Oamenii s-au învățat cu necazul, merg mai departe”

Problemele de la Lopătari nu sunt de ieri, de azi. De ani buni, inundațiile și alunecările de teren generează situații grave în comună. De fiecare dată, oamenii și-au adunat puterile și au mers mai departe, fără a primi vreun sprijin din partea altcuiva. Cei mai în putere și-au luat cizmele în picioare, au străbătut poteci de munte și au trecut prin ape doar pentru a-și face aprovizionarea cu alimentele de bază.

“Nimeni nu ne-a sărit în ajutor, am mers ca animalele prin apă, ce să facem, ne-am învățat cu necazul.”, a declarat la Focus Tv, Titel Dobrotă.

Speranța moare ultima

Deși în ultimii  ani nimeni nu s-a interesat de soarta oamenilor din satele de munte, localnicii au mers mai departe cu speranța că va veni o zi în care va răsări soarele și pentru ei, o zi în care problemele generate de ploi vor deveni istorie iar copiii lor se vor putea întoarce acasă, fără să le fie teamă că drumurile se vor rupe și vor rămâne izolați. Ba mai mult, de fiecare dată când au fost organizate alegeri, chiar și la scrutinul din 6 decembrie anul trecut, oamenii din Săreni au mers la vot, cu gândul la viitorul lor și al copiilor, cu speranța că autoritățile vor face ceva și pentru ei.

“Da, am votat pe 6 decembrie cu speranța că guvernanții și autoritățile locale se vor întoarce cu fața spre noi, vor face ceva! Trăim cu această speranță!”, a precizat Titel Dobrotă, localnic din satul Săreni.

Publicitate