Actualitate Alertă Coronavirus Buzău

MĂRTURIE DIN SECȚIA PNEUMOLOGIE: ”S-AU ÎNMULȚIT CAZURILE CU AFECTARE PULMONARĂ. Nu știm când te vindeci complet”

”Acum s-au înmulțit cazurile cu afectare pulmonară. Eu cred că virusul a suferit mutații. Este mai agresiv. Trebuie să fim foarte atenți”.

Este concluzia desprinsă de șefa secției de Pneumologie a Spitalului Județean după cinci luni în care, aproape zilnic, a tratat pacienți suspecți sau infectați cu SARS-CoV-2. Medicul pneumolog, Nicoleta Bîrcă, a explicat, în exclusivitate, la Focus News, cât de afectați sunt plămânii bolnavilor COVID-19. Iar informații desprinse după luni de observații și sute de pacienți tratați arată că virusul nu trece neobservat chiar dacă boala debutează într-o formă ușoară sau chiar fără simptome.

”Din păcate din ce în ce mai puțini pacienți nu sunt afectați pulmonar. La foarte mulți dintre ei apare o inflamație ca urmare a apărării organismului, organismul încearcă să lupte cu virusul. Apar la nivel pulmonar zone de inflamație mai mult sau mai puțin extinse care îngreunează schimbul de gaze și pacientul începe să simtă acea lipsă de aer. Acestea se observă în primul pe rând pe examenul tomograf computer dar și pe radiografia pulmonară. Și, din păcate, observăm din ce în ce mai des afectare pulmonară”, a explicat dr.Nicoleta Bîrcă, în exclusivitate, la Focus News.

Medicul pneumolog a spus că foarte grav este faptul că nu se poate ști cu certitudine care va fi evoluția bolii, chiar dacă pacientul este tânăr și nu suferă de alte afecțiuni. Și asta pentru că, sunt situații când starea bolnavului să se agraveze și în a zecea zi de la infectare cu SARS-CoV-2, adică poate când pacientul poate crede că a scăpat de boală.

 ”La unii pacienți nu apare de prima dată. Poate debuta simptomatologia în forme ușoare, cu o ușoară jenă în gât și ușoară oboseală după care pacientul este bine și se poate întâmpla ca până în ziua cinci până chiar în ziua nouă sau chiar zece, am întâlnit, să apară acea senzație de lipsă de aer. Pacientul poate ajunge la Urgențe și vedem acele modificări pe tomograf computer sau radiografie. Atunci necesită oxigenoterapie și din păcate unii necesită Terapie Intensivă.  Din păcate formele au fost din ce în ce mai severe”, spune medicul pneumolog.

Urmele lăsate la nivelul plămânului îi îngrijorează pe specialiștii care , deocamdată, nu pot spune când te vindeci complet de COVID-19

”Încă nu știm în cât timp te vindeci complet pentru că deja reevaluăm pacienți externați de o lună – două care încă mai au probleme. Persistă acele zone la nivelul plămânilor și pe care le identificăm la examenul tomograf computer. Ceea ce este îngrijorător”, spune șefa secției Pneumologie din Spitalul Județean Buzău.

”Virusul este mai agresiv”

”Eu personal aș încadra acest virus ca fiind foarte periculos. Multă vreme ne-am simțit neputincioși pentru că aveam pacienți tineri, fără comorbidități, care efectiv, într-o anumită zi a evoluției, începeau să evolueze prost și nu știam cum să o scoatem la capăt. Da, pot spune că este un virus periculos și aș sfătui populația să respecte măsurile de distanțare socială, purtarea măștii pentru că nu este o glumă. Nu știm ce formă putem face. Putem face o formă ușoară să se rezume la o ușoară jenă în gât,un pic febră și să se încheie aici. Sau putem evolua prost să ajungem până la oxigenoterapie sau Terapie Intensivă. Nu avem de unde să știm. Și nu are nicio legătură cu comorbiditățile”, a apreciat dr. Nicoleta Bârcă, medic penumolog.

În total, de la debutul pandemiei, 1376 persoane din județul Buzău au fost confirmate cu COVID-19. 723 de bolnavi s-au vindecat însă au fost înregistrate și 39 de decese.