Alertă Coronavirus Buzău SĂNĂTATE Șansa de Ramnicu Sărat

MĂRTURIE DIN SPITALUL SUPORT! Cum se descurcă cel mai longeviv medic de la Râmnicu Sărat în pandemia de coronavirus? Dezvăluiri impresionante din secția cu cele mai sensibile cazuri COVID-19

”Nici nu mi-a trecut prin cap că la sfârșit de carieră o să fiu confruntat cu o asemenea problemă”. Sunt cuvintele celui mai în vârstă medic din Spitalul Suport care deși ar fi putut să iasă la pensie, după o carieră de aproape jumătate de veac, a ales să înfrunte cea mai mare provocare cu care se confruntă astăzi lumea medicală:pandemia de coronavirus.

Paul Rânja va împlini în curând onorabila vârstă de 69 de ani, iar ultimii 46 i-a petrecut îngrijind bolnavii din Spitalul Municipal Râmnicu Sărat. Este cel mai longeviv medic din unitatea medicală, fiind în prezent și cel mai în vârstă specialist din județ care tratează pacienții de COVID-19. 

Într-o intervenție telefonică la Focus News, medicul internist, singurul cu această specialitate din unitatea suport COVID-19, a vorbit despre cum reușește să salveze vieți și, în același timp, să se protejeze de acest virus ucigaș, când el însuși face parte din categoria persoanelor vulnerabile la infecția cu SARS-CoV-2.

Boala aceasta ne-a surprins pe toți, întreaga lume medicală. Nu poate fi încadrată în tipare și este pentru întreaga comunitate medicală o necunoscută. Nu putem spune că avem un tratament eficace. Pe Secția Medicală unde lucrez avem 40 de paturi și s-au internat pacienți cu comorbidități: cu diabet, cu insucifiență renală, în program de hemodializă, cu ciroze hepatice. Unii au avut o evoluție bună, dar am avut și 12 decese, în special bolnavi cu insuficiență renală, în program de hemodializă. Aceștia merg spre rău. Internările durează foarte mult, se negativează greu, după 7-8 teste. Am avut internări de o lună și chiar o lună și jumătate. Am avut și cazuri care păreau ușoare, chiar asimptomatici, și după 3-4 zile s-au agravat și ulterior au decedat”, a spus Paul Rânja.

După zeci de ani de carieră, medicul spune că acum este nevoit să studieze în fiecare zi tot ce apare despre noul coronavirus. Boala este imprevizibilă și încă nu are leac ceea ce face și mai grea îngrijirea bolnavilor.

” Este un virus nou cu care omenirea nu s-a mai confruntat. Este ceva cu totul nou pentru un medic. Nu e medicina clasică, veche, cu stetoscopul, cu aparatul de tensiune. Aici trebuie să îmbraci acel echipament care este extrem de greu de suportat. Practic 2-3 ore. Mai mult nu se poate purta și cazul este analizat în funcție de radiografie, computer tomograf, electrocardiogramă care trebuie făcute zilnic. Boala este absolut deosebită față de tot ce am învățat noi și vreau să spun că toți colegii mei au trebuit să învețe în cele cinci luni de când tratăm bolnavii, zi de zi, studiind tot ce a apărut în domeniul COVID-19”, mărturisește pentru Focus TV și sansanews.ro Paul Rânja.

Nici nu se gândea că la bătrânețe va ajunge să fie pus în fața unei astfel de provocări.

”Nici nu mi-a trecut prin cap că la sfârșit de carieră o să fiu confruntat cu o asemenea problemă.  Ce să spun? Sunt de atâția ani în spital, n-am putut să plec! Aș fi putut s-o fac. Am rămas în continuare și cred că până acum am reușit să fac față alături de colegii mai tineri la această problemă cu totul deosebită”,  a spus medicul internist.

Deși în această perioadă întreaga comunitate medicală are atenția îndreptată spre acest virus care a făcut deja sute de victime și în Buzău, medicul Paul Rânja se gândește și la restul bolnavilor, cu alte afecțiuni, care de obicei îi cereau ajutorul.   

”Situația este cu totul nouă. Spitalul de la Râmnicu Sărat a fost construit de regele Carol și a fost deschis 1887. El asigură asistența medicală de specialitate pentru circa 125.000 de locuitori. A trecut prin două războaie mondiale și nu a fost niciodată închis. Transformarea în spital suport a însemnat practic ca populația noastră să fie privată de asistență medicală de specialitate.Desigur au putut merge la Spitalul Județean din Buzău. Este peste mână. Se apropie iarna.Vor fi probleme. DN E85 este des blocat de zăpadă.Sunt copii care apelau la spitalul nostru. Va trebui să găsim o soluție”, explică medicul râmnicean.

În intervenția telefonică de la Focus News, Paul Rânja a apreciat că echipa de la Râmnicu Sărat s-a descurcat onorabil până acum, în această pandemie. Din cei peste 750 de bolnavi care au fost internați până pe 23 iulie în Spitalul Suport, doar 12 nu au putut fi salvați. Mai mult de 400 au fost externați după ce au fost declarați vindecați, o parte a plecat cu o stare de sănătate mai bună, și doar 34 s-au externat la cerere.