Actualitate SĂNĂTATE

Masca de protecție, din nou obligatorie pe stradă. Cum și ce tip de mască trebuie să purtăm pentru a nu ne îmbolnăvi

Cazurile de COVID-19 au început să crească în toată țara. Zilnic, mii de noi infectări sunt raportate, motiv pentru care autoritățile centrale au decis ca masca de protecție să fie purtată, din nou, pe stradă.

De sâmbătă, 8 ianuarie, portul măștii devine obligatoriu atât în aer liber, cât și în spații închise. În plus, pentru că noua variantă a coronavirusului, Omicron, este foarte contagioasă, măștile textile sunt interzise, în condițiile în care nu oferă o siguranță persoanei care le poartă. Măștile chirurgicale și cele FFP2, adică tipuri de măști mult mai eficiente, care țin departe virusul, sunt cele care trebuie purtate atât pe stradă, cât și în spațiile închise.

“Contagiozitatea acestei noi tulpini este mare, putem să spunem că nici cu procentul de vaccinare nu stăm foarte bine, noi, ca țară, dar să sperăm că lumea va înțelege utilitatea vaccinării. Purtarea măștii este neapărat necesară și pledăm pentru purtarea măștii în mod corespunzător. Am văzut cu toții în jur persoane cu masca sub nas, cu măști din diverse textile, refolosibile, nu există așa ceva, nu e corect. Trebuie să purtăm măști medicale, în special măști cu mai multe straturi. Cele medicale și FFP2 sunt cele mai bune și ne protejează pentru a nu ne infecta și a nu transmite virusul. Masca FFP2 este cea mai bună, ne protejează, are 5 straturi, se recomandă pentru a ne proteja foarte bine”, a declarat la Focus Tv, medicul Gina Cîmpeanu.

Însă, pentru ca masca să fie eficientă și să nu se transforme într-o sursă de infectare, este nevoie ca aceasta să fie purtată corespunzător și să ne spălăm pe mâini de fiecare dată după ce o atingem pentru a o arunca la gunoi.

“Trebuie mare atenție cum manevrăm masca.Ne poate face chiar rău, ne putem infecta de la mască dacă n-o scoatem corespunzător și n-o aruncăm imediat la coș, după care să ne spălăm pe mâini. Masca trebuie să fie purtată corespunzător, peste nas și sub bărbie. N-avem voie s-o scoatem nici pentru a bea apă și apoi s-o punem din nou,pentru că o atingem și ne contaminăm. Masca trebuie să fie ambalată, o desigilăm și o folosim. De preferat ar fi să le cumpărăm ambalate individual.”

De asemenea, subliniază medicii, este interzisă spălarea măștilor și apoi refolosirea lor. Ceea ce, din păcate, mulți buzoieni fac.

Refolosirea măștii este o greșeală gravă, subliniază medicii. În astfel de cazuri, măștile nu mai oferă nicio protecție. Doar cele FFP2 pot fi folosite de mai multe ori, dar nu de pe o zi pe alta.

“Măștile nu pot fi reutilizabile, nu pot fi spălate. O mască este de unică folosință, putem s-o  purtăm cât timp nu e umezită în exces, nu foarte multe ore. Nu o putem reutiliza a doua zi, în niciun caz.”