Tragedia înregistrată ieri la Sârbești, în județul Buzău, unde un băiețel în vârstă de un an și surioara lui de doi ani și jumătate și-au pierdut viața într-un incendiu care le-a cuprins locuința, a avut ecouri la nivel național.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat un mesaj de avertizare și conștientizare a populației cu privire la riscurile pe care le presupune lipsa de supraveghere a copiilor, în principal dacă aceștia au vârste mici. Avertismentul vine în contextul în care, după cum Șansa News a scris aici, cei doi copii erau singuri acasă în momentul producerii tragediei, mama lor fiind plecată la magazin la cumpărături.
”NU LĂSAȚI COPIII SINGURI ACASĂ! Apelați la rude sau vecini atunci când sunteți nevoiți să părăsiți locuința, chiar și pentru o perioadă scurtă! Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău!”, transmite IGSU pe pagina oficială de Facebook.
Potrivit pompierilor, pe fondul lipsei de supraveghere, copiii au devenit principalele victime ale incendiilor produse în locuințe. Doar anul acesta, 38 de copii au fost victime ale incendiilor. Dintre ei, 6 au murit, iar 32 au fost răniți. Pompierii spun că, în cele mai multe situații, copiii nu pot aprecia pericolele din jur și le lipsește puterea de a se salva din calea focului.
Tocmai de aceea, IGSU face apel la părinți să manifeste prudență maximă în această perioadă și să respecte regulile de prevenire a incendiilor.
”Pentru ca astfel de situaţii tragice să nu se mai producă, readucem în atenţia opiniei publice importanţa supravegherii copiilor, precum şi necesitatea respectării principalelor reguli de apărare împotriva incendiilor la locuinţe:
! Nu lăsaţi niciodată mijloacele de încălzire (sobele cu sau fără acumulare de căldură, radiatoarele electrice) în funcţiune sau nesupravegheate;
! Nu utilizaţi mijloacele de încălzire cu defecţiuni sau deteriorate;
! Nu apelaţi la improvizaţii ale instalaţiilor electrice sau cu gaze;
! Nu lăsaţi nesupravegheate lumânările, candelele sau alte mijloace ori aparate cu flacără deschisă;
! Curăţaţi şi verificaţi coşurile de fum, apelând doar la personal autorizat; aceste operaţiuni se recomandă a fi făcute de două ori pe an, obligatoriu înainte de începerea sezonului rece”, transmite Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Adaugă comentarii