Cu cât elevii sunt mai fericiți, cu atât sunt mai dispuși să învețe și să gândească eficient. Aceasta este concluzia cu care două învățătoare din Buzău s-au întors de la un curs de formare didactică, susținut la Budapesta, în Ungaria. Timp de cinci zile, cadrele didactice au învățat tehnici noi de predare prin care să-i facă pe elevi să învețe mult mai rapid și eficient, fără să mai simtă stresul din sala de clasă.
Nicolae Tinela și Vasile Neluța sunt învățătoare la Școala Gimnazială ”George Emil Palade”, iar în perioada 7-12 noiembrie, au participat la cursul de formare „Brain- Based Learning- Learn smarter, not harder”, în cadrul Programului de Acreditare Erasmus +.

”Portofoliul cursului ne-a oferit posibilitatea de a îmbunătăți și accelera procesul de învățare prin proiectarea activităților de predare în funcție de ceea ce are nevoie creierul uman pentru a funcționa bine. Am au experimentat direct cum funcționează aceste tehnici și cât de ușor este să le aplicăm în mod creativ odată ce înțelegem principiile de baza ale atenției, contextului antrenării memoriei, sincronizare, testare și pretestare. Am învățat, de asemenea, trucuri didactice pentru o învățare eficientă, precum și o perspectivă nouă asupra procesului de predare. Vom putea să oferim elevilor sfaturi informate despre cum să devină mai buni, studiind mai inteligent, nu mai greu”, ne-au spus doamnele învățătoare.

În timpul cursului, cele două doamne învățătoare, alături de alți profesori, au putut participa atât la ore de teorie cât și la ateliere de lucru unde au învățat trucuri care să-i facă pe elevi să scape de stresul din sala de clasă , să fie mai atenție și să aibă o stimă de sine crescută.
”A treia și a patra zi, cursanții am vizionat filmulețe și prezentări despre felul cum starea emoțională a elevilor influențează capacitatea lor de învățare. Când informațiile sunt prezentate în mod eficient, creierul este capabil să funcționeze mai bine, rezistența sa la efort intelectual este crescută și inteligența este îmbunătățită. Creierul se schimbă fizic în timp ce elevul învață. Astfel, folosind în procesul învățării tehnici diferite, se dezvoltă abilitățile de învățare ale elevilor și aceasta devine mai ușoară. Aceste principii se concentrează în mod special pe reducerea stresului din sala de clasă, folosirea eficientă a celor mai potrivite materiale didactice, implicarea activă a elevilor în învățare și crearea de oportunități de exersare”, spun cadrele didactice.

De asemenea, pe parcursul cursului, profesorii au exersat principiile acestor tehnici iar la final s-au întors acasă cu o concluzie pe care o vor aplica în clasele lor.
”Toate acestea concluzionând astfel: cu cât elevii sunt mai fericiți, cu atât sunt mai dispuși să învețe și să gândească eficient. Afirmațiile pozitive venite din partea profesorului sunt o modalitate de a crește stima de sine a elevilor și de a le asigura succesul în procesul de învățare. Lucrul în echipă cu colegii de clasă permite elevilor să învețe unii de la alții. Acest lucru îi ajută să rețină informații pe care este posibil să nu le fi acceptat sau înțeles de la profesor”, spun învățătoarele.
La curs au participat profesori din cinci țări, iar la final fiecare cursant a primit un certificat care atestă participarea la cursul „Brain- Based Learning- learn smarter, not harder” ceea ce le permite să transmită mai departe, și altor colegi, tehnicile învățate.
Adaugă comentarii