Actualitate

Microbuz școlar condus de un șofer băut, elevi în pericol

Elevi transportați la școală cu un microbuz la volanul căruia se afla un șofer băut. Situația îngrijorătoare s-a înregistrat la Pietroasele.

La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii au făcut o serie de verificări în rândul șoferilor care transportă spre școală și de la cursuri spre casă copiii din mediul rural. Au tras pe dreapta 24 de microbuze școlare, punându-i pe șoferi să sufle în fiolă, dar verificând și documentele vehiculelor.

“Poliţiştii rutieri au oprit pentru control în trafic maşinile special destinate transportului elevilor şi au verificat legalitatea tuturor documentelor. Totodată, reprezentanţii poliţiei rutiere au reinstruit conducătorii de autovehicule cu privire la respectarea legislaţiei rutiere şi adoptarea unei conduite preventive, în timpul deplasării pe drumurile publice. Au fost controlate peste 100 de autovehicule, dintre care 24 destinate transportului şcolar. Au fost legitimate 253 de persoane, în cazul a 97 dintre acestea fiind efectuate verificări suplimentare”, se arată într-un comunicat de presă remis de IPJ Buzău.

Într-unul din cazuri, constatările au fost alarmante. Vineri dimineață, la Pietroasele, microbuzul în care se aflau copiii, pe care părinții îi credeau în siguranță, în drum spre școală, era condus de un bărbat  care se afla sub influența alcoolului.

“În contextul controalelor autovehiculelor destinate transportului școlar, poliţiştii au oprit în trafic un microbuz din categoria vizată şi au procedat la verificări specifice. În urma testării cu aparatul etilotest, acesta a indicat în cazul şoferului o alcoolemie de 0,14 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şoferului i-a fost reţinut permisul de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce”, anunță IPJ Buzău.

Pe de altă parte, polițiștii au verificat și barurile și sălile de jocuri din preajma unităților de învățământ, dar au stat cu ochii și pe elevi. Unii dintre tineri, deși ar fi trebuit să fie la cursuri, se aflau în localurile din apropierea școlii.

“Poliţiştii de ordine publică au efectuat verificări la 36 de societăţi comerciale (baruri, restaurante, cluburi, săli de jocuri electronice), pentru a stabili, în principal, dacă sunt respectate prevederile legale referitoare la interdicţia de a servi minorii cu băuturi alcoolice, angajaţii şi administratorii unităţilor respective fiindu-le prelucrate prevederile legislative în domeniu. Poliţiştii au depistat 12 elevi care absentau de la cursuri nejustificat, context în care au fost întocmite informări către conducerea unităţilor de învăţământ.”

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 37 de sancţiuni contravenţionale cu o valoare totală de 7800 lei.