Actualitate SĂNĂTATE

MII DE BUZOIENI, DIAGNOSTICAȚI CU VIROZE RESPIRATORII! Cum sunt cifrele față de anul trecut. Medicii au făcut și primele teste pentru gripă

Sezonul virozelor a debutat, iar mii de buzoieni au trecut deja printr-un episod de boală în ultima lună. Vestea bună este că numărul, deși unul extrem de crescut, este mult mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Practic , vorbim de 4200 de persoane diagnosticate în ultima lună cu diferite afecțiuni respiratorii față de 7147 de persoane care au avut viroze respiratorii în luna octombrie anul trecut.

Medicii epidemiologi explică această scădere tocmai prin măsurile luate, în toată țara, pentru combaterea transmiterii virusului SARS-CoV-2, fapt care ajută și la încetinirea transmiterii altor bacterii și viruși. Carmen Scântei, medic epidemiolog la DSP, a explicat pentru sansanews.ro că atât purtarea măștii cât și dezinfecția mâinilor dar și faptul că și în școli nu au mai fost colectivități atât de aglomerate au contribuit la scăderea aproape la jumătate a îmbolnăvirilor sezoniere.

Carmen Scântei, medic epidemiolog

Mai mult, Carmen Scântei este de părere că un alt factor care a contribuit la această situație estee și vaccinarea timpurie, în special la copii. Imunizarea a început deja de două săptămâni. Primii s-au vaccinat copiii, acum fiind rândul cadrelor medicale pentru a se vaccina gratuit.

Carmen Sântei, medic epidemiolog

”Urmează ca săptămâna această să mai primim o tranșă de vaccin și pentru celelalte categorii vulnerabile care intră în programul nostru. Așteptăm circa 10.000 de doze de vaccin antigripal”, a spus Carmen Scântei.

Pe de altă parte, pentru acest sezon rece și Spitalul Județean Buzău s-a pregătit cu teste rapide pentru depistarea virusului gripal.

”Avem deja cumpărate peste 400 de teste rapide pentru depistarea virusului gripal. Deja, medicii le pot folosit, în funcție de necesitate, de două săptămâni”, a spus Claudiu Damian, manager Spitalul Județean Buzău.