Actualitate

OANA MATACHE, PRIMELE DECLARAȚII ÎN CALITATE DE VICEPRIMAR! Ce proiecte are pentru buzoieni

Oana Matache, unul dintre cei doi viceprimari ai municipiului Buzău, a vorbit în direct la Focus Tv despre proiectele pe care vrea să le realizeze în acest mandat dar și despre cum a ajuns în echipa de la vârful Primăriei Buzău.

Oana Matache a început colaborarea cu primarul Constantin Toma încă din primăvară, mai exact din luna mai, când a fost numită consilier personal al primarului. Atunci, tânăra a pus bazele primului său proiect pentru buzoieni.  “Școala din Parc” și mai apoi “Seri de vară la Buzău” au avut un succes imediat. Ulterior, Oana Matache a fost trecută pe lista consilierilor locali municipali PSD pentru ca după alegeri edilul șef Constantin Toma să-i propună să preia cea de-a doua funcție de viceprimar, propunere pe care a acceptat-o cu gândul că va putea contribui la dezvoltarea Buzăului, în special cu privire la capitolul Educație.

“Propunerea a venit de la domnul Constantin Toma,  după o îndelungă analiză, pentru că a avut de unde alege. Ce își dorea foarte mult domnul Toma pentru acest mandat de viceprimar era o persoană care să se ocupe de partea de educație, cultură și relații internaționale. A considerat că sunt omul potrivit pentru această misiune, mai ales că am avut ocazia să lucrăm împreună în ultimele luni. A contat probabil că sunt un  om motivat, serios, și că vreau să mișc lucrurile.”

Oana Matache, psiholog de profesie, are planuri mari pentru următorii 4 ani. Și-a propus să schimbe radical sistemul de educație și să vină în sprijinul elevilor dar și al profesorilor. Pentru a atinge acest obiectiv, are un proiect important: să înființeze la Buzău o clasă după modelul finlandez.

“Am o serie de idei și proiecte prin care vrem să aducem în plan local acele standarde pe care le admirăm la alte țări, vrem să-i încurajăm pe profesori să adere la alternative, să meargă în aer liber cu copiii, vrem să lucrăm pe partea de dotări și infrastructura școlilor. În vizita pe care am făcut-o în Finlanda am discutat cu specialiștii care au revoluționat sistemul de învățământ la ei. De ce este atât de admirat modelul finlandez? Comprimă modele pedagogice din mai multe țări. Au făcut un hibrid din mai multe sisteme de învățământ și ar putea fi foarte ușor adaptat. Ne inspirăm și adaptăm la ceea ce avem noi.”

Oana Matache, viceprimar al municipiului Buzău, a arătat la Focus Tv diferențele imense dintre modelul finlandez și sistemul românesc de educație.

“ La noi încă există “elita vs ceilalți copii”. Ne dezicem de copii ca și cum copilul are ceva împotriva școlii, nu ne întrebăm de ce nu mai învață sau de ce lipsește de la ore. La ei este total diferit. Îi ajută pe toți copiii și pun puțin accent pe elite. De exemplu, au o cameră de liniștire unde merge copilul care deranjează ora, este supervizat și are la dispoziție multe obiecte care-l ajută să se liniștescă. Vom începe și noi cu proiecte pilot. Putem alege o clasă sau o grădiniță pilot pentru care vom atribui toate resursele pentru a putea pune în practică modelul finlandez. Deja am discutat online cu ambasadorul Finlandei, i-am spus dorința noastră de a implementa sistemul. Așteaptă de la noi propunerea finală cu ce am avea nevoie de la ei.”

Oana Matache a mai anunțat și realizarea unui studiu de fezabilitate pentru amenajarea curților grădinițelor și creșelor astfel încât educatoarele să aibă posibilitatea să desfășoare cât mai multe activități în aer liber cu copiii.