Actualitate Agricultura acum

Mii de hectare de teren agricol, vândute în 2021! Unde este cel mai scump pământ din Buzău (VIDEO)

2021, anul tranzacțiilor agricole! O arată cifrele potrivit cărora pe parcursul anului trecut au fost vândute nu mai puțin de 3747 de hectare de teren agricol. Oferta însă a fost și mai mare și, în funcție de poziționarea suprafeței, prețurile au urcat până la aproape 60 de lei metrul pătat. Cu alte cuvinte, cel mai scump hectar de pământ, situat în extravilanul unei localități, s-a vândut cu 600.000 de lei.

Pandemia a generat o activitate intensă în agricultura buzoiană, iar un domeniu cu schimbări importante înregistrate în 2021 a fost cel al tranzacțiilor terenurilor situate în extravilanul localităților. Practic, în timp ce unii fermieri sau posesori de terenuri au decis să-și vând suprafețele alții au profitat de ofertele extrem de numeroase și au cumpărat. Potrivit cifrelor prezentate de oficialii din Direcția Agricolă Buzău anul trecut au fost înregistrate nu mai puțin de 5823 de oferte primite atât de la persoane fizice cât și de la societăți comerciale. Totuși, numărul lor a fost mai mic decât cel din 2020, iar diminuare a fost generată de noua legislație din domeniu care nu mai permite atât de ușor ca pământul românesc să fie achizionat de străini.

”În anul 2020 am avut un număr de dosare la Direcția Agricolă de 7731, cu o suprafață de 4597 de ha. Îm anul 2021 au fost doar 5823, cu aproximativ 3747 de ha. Observăm o diminuare a acestui lucru și asta noi o punem pe seama faptului că legislația a venit mai mult către fermieri, către cei importanți și mai puțin către samsari, care speculau terenul. Dați-mi voie să cred că Legislația, chiar dacă la început ni s-a părut foarte greoaie, chiar și pentru noi, care o gestionăm, să știți că foarte mulți fermieri au recunoscut că este o lege bună, cu toate că, pentru vânzarea unui hectar de pământ, va trebui să treacă 90 de zile, pentru că atât durează tot acest procedeu, dar care elimină foarte mulți oportuniști care speculează terenul. Această legislație filtrează foarte mult fermierii, pentru că trebuie să ai minim 5 ani cetățenie și să fii domiciliat în zona respectivă, ceea ce a generat mult mai puține dosare de vânzare a terenului. Eu spun că este un lucru bun acesta și vedem, la nivel de persoane juridice, anul 2021 am avut 327, în 2019 am avut 1100. Persoane fizice: 5496, față de 6631” a spus Cosmin Florea, directorul Direcția Agricolă Buzău.

Tranzacțiile au curs, iar prețurile au fost pe măsură chiar dacă, inițial, proprietarii au cerut sume mai mari, în final, cel mai scump hectar s-a vândut cu 600.000 de lei.


Concret, cel mai mare preț cerut pe o suprafață de teren agricol a fost de 214 lei metrul pătrat, însă, în final, cea mai mare tranzacție a fost înregistrată cu un preț de 60 de lei pe metrul pătrat. Este vorba despre mai multe terenuri vândute în extravilanul comunei Vernești care au însumat 36 de hectare. Potrivit datelor Direcției Agricole în zonă au fost înregistrate 10 tranzacții.
Cu jumătate din acest preț, adică cu circa 30 de lei metrul pătrat, au fost vândute suprafețe importante în extravilanul comunelor Merei și Gălbinași. Cel mai mic preț a fost înregistrat la Vintilă Vodă, Valea Salciei și Bozioru respectiv 1,3 lei și un leu.

Totuși, cea mai căutată zonă când vine vorba despre teren agricol a fost extravilanul comunei Ziduri, iar la polul opus zona care nu a strârnit deloc interesul cumpărătorilor de pământ a fost zona de munte.

”Cea mai tranzacționată comună a fost Ziduri, cu 306 ha. Observăm la Glodeanu-Siliștea sau la Gălbinași avem un preț maxim de 29,36 de lei/mp. Asta înseamnă că un hectar s-a vândut cu 290.000 lei. S-au vândut doar cu 10.000 de lei, cel mai mic preț. Contrastele sunt foarte mari, contează foarte mult și poziția terenului. Atât poziția terenului, dacă e mai la șosea, dacă e mai în spate, dacă cineva dorește neapărat să facă investiție în zona respectivă, atunci oferă un preț mult mai mare, pentru a putea achiziționa cât mai repede. Sunt diverse situațiile. Dar avem și situații când avem 0 hectare la anumite localități. În general la localitățile de munte: Unguriu, Buda, Cănești, Cătina, Largu, cu toate că Largu este o comună de câmp și ar trebui să alt specific, dar intră în această categorie unde nu am avut nici un dosar de vânzare a terenului”, a explicat Cosmin Florea directorul Direcției Agricole Buzău.