Actualitate Agricultura acum

MINISTRUL AGRICULTURII: ”NU EXCLUD ÎNFIINȚAREA BĂNCII DE GENE LA BUZĂU!” Ce pași mai trebuie parcurși

Proiectul privind înființarea unei Bănci de resurse genetice vegetale la Buzău, inițiat de cercetătorul Costel Vânătoru și susținut de Vlad Pufu, candidatul PNL Buzău la Senat, este tot mai aproape de realizare. Prezent astăzi la Buzău, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în premieră, că nu exclude ca această investiție să fie realizată. Oficialul a recunoscut că, în ultima perioadă, a purtat numeroase discuții cu Vlad Pufu care, în cele din urmă, l-a convins de necesitatea înființării unei bănci de gene la Buzău.

”Cunosc foarte bine motivațiile acestei bănci de gene. Știu ce înseamnă o bancă de gene și cei de la Academie și Universitățile îmi vor da un punct de vedere privind necesitatea unei bănci de gene aici, la Buzău, pentru că va trebui să găsim soluția ca această bancă de gene să se integreze și să lucreze cu ceea ce există acum, adică cu banca de gene de la Suceava. Eu nu exclud ca această bancă de gene să apară aici, la Buzău.  La multele discuții pe care le-am avut cu domnul Pufu, aproape că m-a convins. Aștept și opinia mediului academic, cei de la Academia Română, cât și cele patru Universități de Științe Agricole, mă refer la catedrele de genetică și ameliorarea mediului de cultură care să ne fundamenteze această investiție”, a spus, la Buzău, Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

Oros a punctat că, odată primit avizul mediului academic, nu exclude ca acest proiect să se realizeze și, în acest sens, a purtat discuții inclusiv cu inițiatorul proiectului, cercetătorul Costel Vânătoru.

”În jurul domnului Costel Vânătoru, care este o personalitate, sigur că se poate face o asemenea investiție care să colaboreze și cu banca de gene de la Suceava care este racordată la tot ceea ce înseamnă organisme internaționale care se ocupă de păstrarea patrimoniului genetic. Practic, asta înseamnă o bancă de gene, păstrează un anumit genofom, mai ales pentru specii sau pentru variatăți care sunt pe cale de dispariție. Tocmai pentru a fi în rezervă pentru ameliorări viitoare. Deci, nu exclud ca această bancă de gene să apară la Buzău”, a explicat Adrian Oros, în timpul conferinței de presă susținute astăzi la sediul PNL Buzău.

La rândul său, Vlad Pufu a subliniat faptul că proiectul Băncii de gene la Buzău nu a fost blocat politic ci s-a lovit de ambițiile academice.

“Sunt foarte mulțumit pentru faptul că am reușit să demonstrez că blocarea proiectului, așa cum a fost ea vehiculată în presă, nu a fost politică, ci acest proiect a rămas blocat în orgolii, așa cum le-am zis de fiecare dată, și a recunoscut și domnul Costel Vânătoru, în emisiunile noastre de mai multe ori, că au fost mai multe ambiții academice. Eu sunt foarte fericit pentru faptul că am demonstrat că nu PNL a blocat proiectul, ci a fost inflamat subiectul din interes electoral de alte partide, de alt partid, asta știm cu toții. Atunci când intervine politicul într-un proiect de asemenea anvergură, într-o idee bună, încep să apară păreri subiective”, a spus Vlad Mircea Pufu, candidatul PNL Buzău la Senat.

Hotărârea de Guvern pentru înființarea Băncii de resurse genetice a fost adoptată în ședința din 12 septembrie 2019. Tot în perioada respectivă, a fost atribuit și un sediu la Buzău, respectiv în Parcul Crâng, în fostul sediu al societății Urbis Serv.

”Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău are ca obiect principal activitatea de explorare, inventariere, colectare, cercetare – dezvoltare și conservare a resurselor fitogenetice. Banca va conserva patrimoniul genetic vegetal aflat în acest moment la Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău și de pe cuprinsul țării, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale și aromatice pe cale de dispariție”, anunța proiectul de hotărâre din 12 septembrie.