Actualitate

Ministrul Bode, despre ancheta de la IPJ Buzău în cazul ”Activistul buzoian”: ”Vrem să vedem de ce a fost nevoie de 24 de ore pentru a-i reține pe agresori”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, vine cu noi precizări în cazul ”Activistul buzoian”. Bode a afirmat că prin controlul trimis la IPJ Buzău se urmărește să se afle cum au intervenit primii poliţişti, dar şi de ce au avut nevoie de 24 e ore pentru a administra probatoriul şi a dispune reţinerea suspecţilor.

”Motivul pentru care am trimis control de la IGPR la Buzău este unul cât se poate de clar: modalitatea în care au acţionat primele echipaje de la faţa locului a lăsat de dorit”, a declarat ministrul, marți după amiază.

Acesta a precizat şi un alt motiv al controlului:

”Vrem să vedem de ce le-au trebuit 24 de ore să administreze probatoriul şi să ia decizia de a-i reţine pentru 24 de ore pe cei 3 indivizi. Asta va rezulta, cu siguranţă, din ancheta pe care o derulăm acolo”.

Verificările de la București vin după ce în week-end, un bărbat de 41 de ani cunoscut sub numele de Activistul Buzoian a căzut victima unor persoane pe care le filma din dorința de a demonstra că, deși comerțul cu păsări vii este limitat, din rațiuni care țin de prevenirea focarelor de gripă aviară, există abateri la vedere. Bărbatul s-a deplasat pe raza comunelor Cernătești și Săpoca, din județul Buzău, unde avea informații că se vând pui, la stradă. La încercările sale de a filma activitățile de comerț ilegal, trei indivizi au reacționat agresiv. Bărbatul a sunat la 112 și, în timp ce era urmărit de agresori, a continuat să rămână în contact cu dispeceratul IPJ, dar și să filmeze. Din imaginile înregistrate în timpul atacului reiese că o parte a agresiunii a avut loc în timp ce doi polițiști aflați în patrulare încearcă să calmeze spiritele. Ulterior, cei doi polițiști au cerut întăriri.

Conflictul a fost aplanat de mascați în timp ce părțile implicate au fost duse la audieri în cadrul cărora li s-au luat declarații atât victimei, cât și celor trei agresori. La finalul cercetărilor, polițiștii i-au lăsat pe agresori să plece acasă. Însă, imaginile cu bărbatul agresat în prezența polițiștilor au continuat să se propage atât în mediul virtual, cât și pe posturile naționale de televiziune astfel că duminică după amiază, la aproape 24 de ore de la producerea incidentului, IPJ Buzău a revenit asupra cazului, anunțând că cei trei agresori ai Activistului buzoian au fost reținuți pentru 24 de ore.               

Doi dintre cei trei agresori ai bărbatului cunoscut ca “Activistul buzoian” au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile. Cel de-al treilea este cercetat sub control judiciar.