Actualitate

Ministrul Educației a vizitat Școala 11, înaintea președintelui Iohannis: ”Am fost chiar impresionat!”

Singura școală 100% verde din România a fost, pentru o zi, punctul zero al Buzăului. Aici, au sosit marți, pe rând, patru miniștri și președintele României, Klaus Iohannis. Primul care a vizitat unitatea de învățământ dată drept exemplu în toată țara a fost însă ministrul Educației, Sorin Câmpeanu. Oficialul a ajuns la Școala numărul 11 în jurul orei 11.15, adică cu 45 de minute mai devreme decât momentul sosirii președintelui Iohannis.

Imediat a ajuns la Buzău și ministrul Mediului Barna TÁNCZOS. Cei doi au fost întâmpinați de Daiela Palcău, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Buzău, de prefectul Daniel Țiclea, primarul Constantin Toma și reprezentanții unității de învățământ.

După un dialog de câteva minute, ministrul Educației a cerut să viziteze unitatea de învățământ, singura școală circulară din țară.

Delegația a fost condusă în interior, iar prima oprire a ministrului Educației a fost în Cancelarie, unde, timp de câteva minute, a stat de vorbă cu profesorii care l-au primit emoționați.  

După vizita oficială, ministrul Educației a declarat că a fost impresionat de ce a văzut la școala din Buzău, în special de sera didactică și că proiectul ”Școala Circulară” reprezintă un model pentru întreaga țară.

”Cu siguranță da, școala pe care am vizitat-o reprezintă un model. Este o școală în care regăsim cel puțin trei proiecte majore. În primul rând, este o școală care beneficiază de panouri termo și fotovoltaice. Produce energie electrică, uneori chiar mai multă decât poate consuma.

Cel de-al doilea proiect este acela al colectării selective a deșeurilor și este impresionantă rata de 80% colectare selectivă a deșeurilor.

Al treilea proiect este acela al colectării apei pluviale și utilizării acestei ape pluviale, spre exemplu în sera în care au acces elevii și am fost chiar impresionat. Mai știu câte ceva despre sere. Am fost impresionat. Sunt în legătură cu Stațiunea Legumicolă Buzău și învață despre a cultiva legume românești în sere românești care, ulterior, să fie integrate – au spus-o chiar ei – în acel concept de masă sănătoasă, alimentație sănătoasă”, a spus Sorin Câmpeanu.

O altă reușită a Buzăului va fi avizarea de către Ministerul Educației a unui manual de Educație Circulară.

”Este un exemplu de bună practică, este un manual de Educație pentru Mediu, conceptul circular. Am discutat și cu colegii din Inspectoratul Școlar Județean Buzău, de preluare și a acestei bune practici atunci când vom discuta și asta se va întâmpla cât se poate de curând, de revizuirea curriculumlui și reconstrucția planurilor cadru, total schimbate pentru liceu și puternic revizuite pentru gimnaziu, ele urmând să fie implementate din septembrie 2023”, a spus ministrul Educației.

Pe de altă parte, ministrul Educației a amintit de faptul că în PNRR sunt fonduri pentru a extinde rețeaua de școli verzi.

”Educația pentru mediu va fi o componentă în cadrul disciplinelor Educație pentru viață, va fi o disciplină care se va preda într-o manieră transversală: la ore de biologie, la ore de fizică, la ore de chimie, la ore de tehnologie, la ore de geografie. Este un proiect care poate și trebuie să fie multiplicat, deja am înțeles că el se extinde către toate celelalte 38 de școli din Buzău, deci Buzăul iată, este un exemplu de verde. Avem în același timp, la Ministerul Educației, în lucru, „Metodologia de funcționare a școlilor verzi”, avem de asemenea „Standardele de construcție pentru Școlile Verzi”, pe care Ministerul Educației le elaborează împreună cu Universitatea Tehnică de Construcții București. Până la finalul acestei luni, ar trebui să avem deja publicate aceste standarde, astfel încât să începem organizarea procedurilor pentru extinderea rețelei de școli verzi. În PNRR există 225 de milioane de euro alocate în acest scop, sub tutela România Educată”, a spus Sorin Câmpeanu.

Vizita oficială de la Școala numărul 11  a durat aproape două ore.