Actualitate

Mită la medici pentru obținerea pensiei pe caz de boală. Primele detalii din ancheta procurorilor

Perchezițiile derulate la Policlinica 23 August, la cabinetele de expertiză medicală a muncii, au avut loc în cadrul unui dosar în care se verifică posibile fapte de luare de mită. Mai exact, ar exista suspiciuni că medici și asistente din cadrul cabinetelor respective ar fi primit bani de la persoane care se prezentau la comisie pentru acordarea gradelor de incapacitate de muncă, pe baza cărora o persoană poate ieși la pensie pe caz de boală. În total, au fost 5 percheziții, dintre care 3 la sediul Policlinicii 23 August , la cele 3 cabinete de expertiză medicală a muncii. Totodată, au fost percheziții la domiciliile unor cadre medicale și asupra autovehiculelor utilizate de către acestea.

“În cursul zilei de astăzi, 30 ianuarie a.c., ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Anchete, Serviciul Județean Anticorupție Buzău, Serviciul Județean Anticorupție Ialomița, Serviciul Județean Anticorupție Brăila și Serviciul Județean Anticorupție Galați, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău,  desfășoară acte de urmărire penală și pun în executare un număr de cinci mandate de percheziție domiciliară, dintre care trei la sediul Policlinicii „23 August “ Buzău, unde funcționează cabinete de expertiză medicală a muncii din cadrul Casei Județene de Pensii Buzău. Totodată, sunt efectuate percheziții la domiciliile unor cadre medicale și asupra autovehiculelor utilizate de către acestea, în vederea probării activității infracționale într-o cauză penală care vizează posibila săvârșire a infracțiunii de luare de mită de către medici specialiști de expertiză medicală a capacității de muncă, precum și de către asistente medicale ce deservesc cabinetele de expertiză”, se menționează într-un comunicat remis de DGA.

Pe de altă parte, cercetările ar putea fi extinse și în cazul persoanelor care au dat mită în momentul în care s-au prezentat în fața membrilor comisiei de expertizare medicală a capacității de muncă.

” În cauză există suspiciuni și cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită comise de persoanele care au oferit unor cadre medicale sume de bani și diverse bunuri, cu ocazia prezentării la comisiile de expertiză a capacității de muncă și în scopul stabilirii unui grad de invaliditate.”

Astăzi, procurorii și ofițerii anticorupție au fost prezenți aproape pe tot parcursul zilei în cele 3 cabinete de expertiză medicală a muncii, din policlinică. După ore întregi de verificări, după amiază, mai multe persoane au ieșit împreună cu anchetatorii din instituție, urmând, cel mai probabil, să meargă la audieri la sediul Parchetului.

Pe de altă parte, însoțit de anchetatori a ieșit din policlinică și dr. Valentin Coleașă care, însă, nu a fost urcat în mașinile procurorilor, ceea ce înseamnă, cel mai probabil, că nu a existat un mandat de aducere pe numele său. Dar acest lucru nu exclude o audiere a medicului în acest caz.