Actualitate

Modificări de ultimă oră la proiectul ”Iazul Morilor”! Când vor fi gata lucrările

Proiectul ”Iazul Morilor” se apropie de final. După un an de la deschiderea șantierului, primarul Constantin Toma a anunțat că în septembrie  2021 lucrările vor fi încheiate. Pentru ca proiectul să nu ajungă într-un impas, consilierii locali au votat miercuri, în ședința de Consiliu Local, o modificare de finanțare astfel încât proiectul să dispună de toți banii necesari. Practic, sursa de finanțare rămâne tot credit bancar, așa cum a fost anunțat inițial, însă a fost nevoie ca suma necesară finalizării investiției să fie luată dintr-un alt împrumut, contractat în trecut de Primăria Buzău, și nu de la cel în care a fost prevăzută inițial întreaga lucrare. Procedura nu a schimbat valoarea totală a proiectului.   

Voturi importante dar și discuții în ședința Consiliului Local de miercuri pe marginea proiectului ”Iazul Morilor”. Proiectul care a început pe 14 iulie 2020 a ajuns într-un moment de cotitură după ce CEC BANK, unitatea bancară de unde Primăria Buzău a contractat creditul prin care finanța lucrările de pe strada Frăsinet a anunțat că nu poate aproba UAT-ului toți banii ceruți. Cu alte cuvinte, împrumutul acordat a fost mai mic fapt care a pus în pericol continuarea lucrărilor la Iazul Morilor. Tocmai pentru ca acest proiect să continue, consilierii locali au aprobat miercuri ca suma care le lipsea să fie luată dintr-un alt credit pe care Primăria îl contractase în trecut de la o altă unitate bancară.

”Ca urmare a diminuării creditului de la CEC Bank, este necesară modificarea listei de obiective prin adăugarea sumei de 997.029 Iei la obiectivul “Punerea în Valoare a Canalului lazul Morilor, pe str. Frăsinet prin amenajarea unui spațiu de recreere””, se arată în proiectul de hotărâre aflat pe masa aleșilor locali.

Însă, proiectul nu a trecut fără discuții din partea consilierilor locali. Mai exact, Irinel Cârstea, consilier URS PLUS a spus că ”nu vede nicio utilitate pentru acest proiect” și a cerut anularea acestei investiții.

”Prin aceste modificări la listele de investiții nu ați făcut decât să mutați niște bani de la un împrumut la celălalt, iar acum avem această valoare 997.029 de lei pe care ați pierdut-o dintr-un credit și ați mutat-o la un alt credit. Nu știu cât de important este acest canal ”Iazul Morilor” dar vă recomand să nu o mai prindem în această listă de investiție, practic nesuplimentând creditul. Avem un milion de euro și nu vedem nicio perspectivă și nicio utilitate a acestui proiect. Un amendament este de scoatere a acestei propuneri de suplimentare a împrumutului cu suma de 997 mii de lei”, a spus Irinel Cîrstea, consilier USR PLUS.

Amendamentul propus de consilierul USR PLUS nu a fost aprobat de restul aleșilor din Consiliu Local, iar primarul Toma a explicat că proiectul este unul care va ajuta la revigorarea municipiului.

”Rămânem în cadrul sumei acordate pe împrumut, practic nu solicităm o creștere pe credite. „Iazul Morilor” a fost început și trebuie finalizat. S-au mutat bani de la un capitol la altul pentru că pe unele obiective nu aveam timp, până la finele anului, să cheltuim toți banii și din această cauză se iau dintr-o parte și se duce într-o altă parte astfel încât să putem finaliza investițiile. Nu pot să fiu de acord cu dumneavoastră pentru că ar rămâne acea lucrare neterminată. Încercăm să o finalizăm până la începutul lunii septembrie și va fi o lucrare frumoasă pentru că acest canal, Iazul Morilor, trebuie pus în valoare și va ajuta la revigorarea Buzăului extraordinar de mult. Este o poveste istorică și de tradiție pentru că acest canal a ajutat câteva sute de ani la dezvoltarea economică a Buzăului și putem refacem această  poveste tot pentru a ajuta comunitatea noastră”, a spus Constantin Toma.

Edilul a spus că sunt finalizate lucrările în proporție de 70% și că în septembrie proiectul va fi încheiat.

Proiectul prevede reamenajarea unei porțiuni de 250 de metri, între cele două centre comerciale și Biserica Sfântul Ștefan. Întreaga zonă va fi complet schimbată. Vor fi amenajate spații verzi, un canal de apă, locuri de joacă pentru copii, zonă de promenadă, cafenele, un muzeu dar și mai multe locuri de parcare moderne.

Unicitatea zonei va fi dată de iazul despre care primarul Constantin Toma spune că  va reînvia tradiția a ceea ce a reprezentat sute de ani la rând Iazul Morilor.

Investiția totală se ridică la circa un million de euro. Banii au fost obținuți de Primărie printr-un credit bancar contractat, pe zece ani.

Etichete