Proiectele noilor legi ale educației, intrate luna trecută în dezbaterea Camerei Deputaților, au fost adoptate în prima cameră a legislativului și își continuă parcursul. Acestea au întrunit majoritate de voturi, proiectul legii învățământului preuniversitar stârnind cele mai vii dezbateri și suferind și o serie de modificări față de varianta inițială.
Astfel, potrivit proiectului adoptat de deputați, colegiile naționale vor putea organiza examene de admitere la liceu pentru jumătate din locurile propuse prin planul de școlarizare, iar religia va fi introdusă ca disciplină opțională la bacalaureat. Deputații au propus, totodată, ca sălile de clasă să fie dotate cu camere video, cu acordul părinților, măsură ce are ca scop combaterea violenței în școli.
Deși inițial fusese eliminată varianta exmatriculării, proiectul ce a plecat la Senat vine cu propunerea ca elevii care comit abateri disciplinare grave să poată fi exmatriculați și mutați la alte școli. Totodată, până în 2027, toate instituțiile de învățământ special ar trebui să aibă cabinete medicale și stomatologice, iar până în 2030 astfel de cabinete ar trebui să fie înființate în toate unitățile de învățământ.
Ligia Deca, ministru al Educației, s-a arătat mulțumită de varianta adoptată.
“Dezbaterea şi colaborarea nasc întotdeauna cele mai bune rezultate, mai ales când există un ţel comun: educaţie de calitate pentru un viitor mai bun al tuturor copiilor României. Astfel, în cadrul dezbaterilor parlamentare din comisiile Camerei Deputaţilor, la care am participat de fiecare dată, a fost propus un număr mare de amendamente, iar multe dintre ele care au fost acceptate adresează probleme importante pentru învăţământul din România, precum: prevenirea şi combaterea abandonului şcolar, combaterea analfabetismului funcţional, implementarea unei educaţii centrate pe elev, asigurarea siguranţei în unităţile de învăţământ, o mai bună pregătire a cadrelor didactice, respectarea normelor de etică şi deontologie universitară”, a declarat ministrul Ligia Deca.
Pachetul de legi ale educației e unul dintre proiectele asumate de PNL, venind cu o modificare radicală a sistemului de învățământ.
”Proiectul noilor legi, susținut de PNL, reprezintă o reformă necesară adusă sistemului de învățământ, ai cărei principali piloni sunt investițiile, prioritizarea zonelor defavorizate la alocarea bugetară, dar și un plan coerent care vizează succesul pe întreg parcursul educațional. Printre cele mai importante măsuri pe care PNL le-a susținut în acest proiect se numără cele pentru prevenirea și combaterea abandonului școlar, atât în mediul preuniversitar, cât și în învățământul superior, dar și combaterea analfabetismului funcțional. În cele două legi, sunt prevăzute măsuri pentru implementarea unei educații centrate pe elevi și pe studenți, pentru asigurarea siguranței în unitățile de învățământ, dar și programe naționale precum ,,Masă sănătoasă” și ,,O carte pentru fiecare”, se arată într-un comunicat al PNL Buzău.
Modificări, dar nu la fel de numeroase, au fost aduse și proiectului legii învățământului universitar. Una dintre ele prevede ca mandatul rectorilor să fie de 5 ani, pentru maximum două mandate.
Adaugă comentarii