Actualitate

Ofertă bogată de evenimente pentru „Noaptea Muzeelor”. Tu unde mergi?

Sursa foto Fb/ Muzeul Județean Buzău

Pe 13 mai este ”Noaptea Muzeelor”, când în toată lumea muzeele își deschid larg porțile pentru vizitatori, iar expozițiile pot fi vizitate gratuit. Pentru acest moment special din an, Muzeul Județean Buzău organizează trei evenimente în trei locații diferite, pentru categorii diferite de vârste, toate cu intrare liberă. Vor fi expuse povești și obiecte simbol, dar vor fi și experimente artistice, proiecţii, prezentări, spectacole, ateliere, animaţii interioare, concerte și tururi interactive.

Startul ”Nopții Muzeelor” se dă la ora 18.00, iar punct final va fi la miezul nopții.

Iată ce surprize a pregătit Muzeul Județean pentru buzoieni pentru această noapte specială:

  1. Muzeul de Arheologie, Istorie și Artă, str. Aleea Castanilor, nr. 1, Buzău

1) Escapadă culturală internațională nocturnă, ed. a V-a.

După ce în anii anteriori au fost prezentate diverse elemente tradiționale mexicane, israeliene, peruane, anul acesta evenimentul se organizează cu colaborarea Ambasadei Republicii Chineze în România, fiind în prim-plan costumele populare ale grupurilor etnice din China. Vernisajul expoziției va avea loc la ora 20.00, în prezența Excelenței Sale Ambasadorul Republicii Populare China în România Han Chunlin.

„La eveniment va fi prezent și Excelența Sa Ambasadorul Republicii Populare China în România domnul Han Chunlin. Iar aceasta este numai una dintre surprizele pe care vi le-am pregătit! #Expoziția panotată „Splendid Costumes of Chinese Ethnic Groups”, organizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze, cuprinde imagini ale costumelor tradiționale a 56 de minorități etnice ce locuiesc pe teritoriul Republicii Populare Chineze. Alături de instantaneele spectaculoase, surprinse în momente de sărbătoare, se regăsesc texte ce oferă informații despre aceste populații, precum și despre semnificația costumelor tradiționale”, a transmis Muzeul Județean Buzău.

Daniel Costache-director Muzeul Județean

2) Numismatica

Ultimul spațiu expozițional din cadrul expunerii de bază a Muzeului Județean Buzău va fi deschis publicului. Evenimentul va avea loc sâmbătă, la ora 19:00, în sala 8, etajul I. Spațiul, dotat cu echipamente de ultimă generație în materie de expunere muzeală, găzduiește aproape 800 de monede de diverse tipuri și din diferite perioade istorice. Holograme și echipamente de tip touch vor permite vizitatorilor să descopere, într-un mod inedit, comorile numismatice deținute de muzeul buzoian.

3) ”Zbor”

Expoziția este o destăinuire prin artă ce vine în întâmpinarea respingerii derapajelor contemporane umane și afirmării celor mai nobile și fragile trăiri ale omului. Vernisajul are loc sâmbătă, la sediul Muzeului Județean Buzău, începând cu ora 21:30.

2. Muzeul de Etnografie ”Vergu Mănăilă”, str. Războieni, nr. 8, municipiul Buzău

Filmul documentar „Oamenii satelor”, realizat de Patricia Marina Toma, va fi proiectat, sâmbătă, începând cu ora 21:20, la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”.Studentă la Producție de film documentar în programul de master al Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Patricia Marina Toma este documentarist, fotograf și operator cultural independent.

„Expoziția aceasta reprezintă o mică parte a întregului proiect, și vine în memoria bunicilor mei și a vârstnicilor pe care i-am cunoscut în ultimii ani pe teren. În urmă cu trei ani m-am reîntors în satul natal pentru a-i îngriji pe bunicii mei și am avut acces la o nouă dimensiune a bătrâneții. Prin intermediul bunicilor mei am cunoscut alte persoane din generația lor care se confruntau cu aceleași tipuri de boli și, mai mult, cu singurătatea. Sentimentul apropierii de moarte a început să fie tot mai prezent pentru mine și oamenii din jur. După moartea bunicilor, am continuat să petrec timp cu oameni din generația lor pentru a umple golul lăsat de ei, pe de-o parte, și pe de altă parte pentru a înțelege mai bine cum se simt ultimii ani din viață și care sunt problemele cu care se confruntă”, Patricia Marina Toma

3. Muzeul Chihlimbarului, comuna Colți

Aici, versurile celor mai populare melodii românești vor răsuna spre deliciul și încântarea buzoienilor. Evenimentul va începe de la orele 18.00, iar scenă vor urca Cristina Nicolae, Filofteia Drăghici și Gabriela Cristea.