Au curs amenzile pentru angajatorii care folosesc muncitori fără forme legale de angajare. Deși reprezintă o tematică de control abordată destul de des, fenomenul ”muncii la negru” pare unul greu de stopat. Cel puțin asta arată cifrele comunicate recent de Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău potrivit cărora zeci de angajatori din tot județul continuă să încalce legea riscând să fie sancționați cu sume enorme.
De exemplu, pe parcursul anului trecut, inspectorii de muncă au identificat 39 de agenți economici din Buzău care nu aveau încheiate forme legale de angajare pentru toate persoanele găsite la locul de muncă în momentul controlului.
”În anul 2023 au fost identificați 39 angajatori care nu au încheiat cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii în formă scrisă contract individual de muncă, prin consimțământul părților, pentru fiecare persoană primită la muncă, fie nu au transmis elementele contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţa salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, fie au primit la munca persoane care aveau contractul individual de muncă suspendat sau au primit la muncă persoane cu depășirea timpului de muncă stabilit în cadrul unui contract individual de munca cu timp parţial”, se arată în informarea trimisă de ITM Buzău.
La cei 39 de patroni munceau, fără forme legale, o sută de persoane. Angajatorii prinși au fost sancționați, iar suma totală a amenzilor a ajuns la 770.000 de lei.
„În perioada ianuarie – decembrie 2023 au fost depistate un număr de 100 persoane prestând muncă nedeclarată și au fost aplicate 41 sanctiuni astfel :22 amenzi in cuantum de 770.000 lei si 19 avertismente”, informează ITM.
Statisticile vin după ce, în luna noiembrie anul trecut, Ministerul Muncii anunța, prin răspunsul formulat la interpelarea unui deputat, faptul că pentru combaterea muncii „la negru” se fac anual aceste controale în domeniile cele mai predispuse fenomenului. În același document , se arată și care ar fi aceste domenii în care există o tentație mai mare de a se folosi munca la negru, respectiv construcții, protecție și pază, service auto, depozite, restaurante, baruri, hoteluri, jocuri de noroc, închirieri de transportoare și trotinete electrice, adică sectoare de activitate în care au fost depistați și patronii din Buzău care au fost sancționați de ITM.
Adaugă comentarii