Locuri de muncă sunt, nu și persoane care să le ocupe. Este situația care se înregistrează, de o bună perioadă de timp, în județul Buzău.
Zilnic, la Buzău, sunt vacante în jur de 300 de locuri de muncă în domenii dintre cele mai diverse. Acestora li se adaugă alte sute de slujbe pe care le pun la dispoziție angajatorii de peste granițe. Problema este că nu există persoane dornice să le ocupe. În aceste condiții, angajatorii din județul Buzău s-au văzut nevoiți să se reorienteze și să apeleze la forța de muncă din alte state. Așa se face că în ultima perioadă, pe tot mai multe șantiere, sau în restaurante, găsim muncitori vietnamezi sau nepalezi. Și, ar trebui să ne obișnuim cu prezența în Buzău a acestor muncitori, spun specialiștii de pe piața forței de muncă.
Prezent în emisiunea Focus News, de la Focus Tv, directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu, a subliniat că la Buzău, în ultimii ani, a crescut semnificativ numărul angajatorilor care apelează la importul de forță de muncă.
“S-a ajuns într-o situație de disperare a angajatorilor. Au angajat aproape orice pe principiul “nu e nicio problemă, să dorească să vină, le facem noi calificare la locul de muncă”. Cam asta este situația din punct de vedere al forței de muncă. În conseință, dacă până acum un an de zile semnam pe lună 2-3 cereri pe lună prin care se dădea undă verde că poți aduce într-o societate forță de muncă din spațiu extracomunitar, acum semnez cam 4-5 pe zi. Deja mă uitam, avem primii vietnamezi care au venit în Buzău, pentru care angajatorul a închiriat o casă, sunt vreo 8 persoane. Trebuie să ne obișnuim și cu asta, să avem vecini din Bangladesh, din India, din spațiul extracomunitar.„
Muncitorii calificați sunt din ce în ce mai rari în Buzău, ceea ce îi determină pe agenții economici să se reorienteze și să își îndrepte privirile peste granițe. Așa au ajuns la Buzău nu doar muncitori în construcții, ci și manageri din alte țări.
“Angajatorii nu mai găsesc muncitori calificați în țară, așa că apelează la forța de muncă de peste granițe. Poate 1% din angajatori doresc muncitori necalificați, poate în agricultură. Restul au nevoie de muncitori calificați. Și, am avut angajatori care au angajat din afară manageri. Vorbim despre construcții și comerțul online”.
Pe de altă parte, criza de persoane capabile să practice o meserie cerută de piața muncii se înregistrează și în alte state. “Nevoia Europei de forță calificată e enormă, și la Buzău la fel”, a mai spus la Focus Tv, Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău.
acum zece ani patronii concediau oamenii (romani) si argumentau ca ei au 100 de alti potentiali angajati la poarta.
potentialii au trecut si ei prin aceleasi concedieri nefericite..si coroborat cu un salariu derizoriu de 1500 lei(asa a sustinut statul resursa umana romaneasca), au luat calea strainatatii.
asa , patronul a ramas fara cei 100 de la poarta si acum platesc (de data asta sustinut si de stat) cu 4000 lei plus taxe pentru cazare.
Statul a incurajat si sustinut doar angajatorul roman,nu si angajatul…asa ca acum nu numai ca vom fi vecini cu vietnamezii, indienii s.a.m.d. , dar ne vom si corci cu ei in viitor. peste 30-40 de ani primar va fi probabil vreun RAJ KAPUR. 🙂